Зі скількох місяців можна давати дитині яблуко і як приготувати прикорм

Уперше малюки, які не знали до цього нічого, крім смаку молока матері, починають знайомитися з новими продуктами у віці шести місяців. Діти, які перебувають на штучному харчуванні, пробують щось новеньке трохи раніше. У сезон батьки починають замислюватися, що ж спробувати дати дитині. Педіатри рекомендують першим запропонувати яблуко. У зв’язку з цим, батьки цікавляться, зі скількох місяців можна давати яблуко своїй дитині. Спробуємо розібратися в цьому питанні.

Склад і корисні властивості

Насамперед, яблуко сприяє очищенню шлунка, усуваючи елементи, які не несуть ніякої користі. Разом з цим, також відбувається очищення кишечника, внаслідок чого травна функція налагоджується. Крім того, не потрібно забувати і про те, що яблуко може виступати в якості проносного для немовляти, який страждає від частих запорів. Також воно відмінно втамовує відчуття спраги і стимулює апетит.

При цьому батькам потрібно знати, що під час прикорму малюка необхідно брати виключно свіжі плоди, так як такі фрукти включають в свій склад наступні корисні елементи:

  • цукор, який легко збільшує запас енергії;
  • вітамін С – використовується організмом в період росту, а також сприяє відновленню тканин, кісток, кровоносних судин і зубів у малюка;
  • вітамін В бере участь в процесі обміну речовин клітин;
  • магній;
  • фосфор;
  • цинк.

У період прорізування зубів у малюка, яблука також будуть до речі, так як вони відмінно масажує ясна, очищають ротову порожнину, а також усувають зубний наліт. Якщо батьки вчасно дадуть яблуко малюкові, це буде відмінним профілактичним заходом попередження карієсу.

З якого віку можна давати фрукт

Для багатьох батьків питання про те, зі скількох місяців можна починати прикорм, є нагальним. Так, діти, які харчуються грудним молоком, за рекомендацією лікарів, можуть починати пробувати нове «страва» вже з шести місяців. Така практика буде тільки сприяти тому, що зростаючий організм отримає необхідні вітаміни і корисні елементи, які, до речі, до цього часу вже не містяться в молоці матері.

Малюки, які вигодовуються з допомогою штучних сумішей, можуть поповнити своє меню чимось новеньким на кілька місяців раніше. Коли вперше вводиться прикорм, дають пюре з овочів або молочні каші, після чого настає черга фруктів. Яблуко як раз і є таким, з чого починають.

Тому можна зробити висновок, що немовляті дають пробувати яблуко вперше в залежності від того, на якому харчуванні він знаходиться.

Дітям, які перебувають на грудному вигодовуванні, варто, насамперед, дати на пробу щось овочеве, а потім вже і яблуко. Малюки, їли мамине молоко, можуть пробувати яблучне пюре вже у віці шести місяців. При цьому потрібно пам’ятати, що перший прикорм повинен бути невеликим, тобто порція не повинна перевищувати 30 грамів. Природно, з часом норма збільшується, і десь до 7 місяців вона досягає 60-70 грам.

Дивіться також:  Гречана каша на молоці для дитини: як приготувати для першого прикорму

Прикорм дітей, які сидять на штучному харчуванні, може розпочатися ще з чотирьох місяців. Але в даному випадку, так як і з дітьми, кушающими мамине молоко, спочатку даються овочі або каша, і тільки з п’ятого місяця малюк може почати перше знайомство з яблуком.

Деякі фахівці рекомендують почати давати яблуко в якості прикорму тільки після прорізування першого зуба.

З яких сортів починати

Крім усього іншого, у батьків виникає логічне питання, з яких сортів починати прикорм. Так, якщо брати умовно, то всі яблука можна поділити на два типи: із зеленою шкіркою і з червоною шкіркою. Останній сорт лікарі не радять давати дітям, щоб не допустити виникнення алергічних реакцій. Причому, це незважаючи на той факт, що, в основному, більшість алергенів міститься в шкірці, яку, хоч і можна зрізати, однак ризик появи небажаних реакцій у дитини все одно залишається. Вважається, що яблуко з більш яскравою шкіркою відрізняється вмістом більшої кількості алергенів.

Поряд з цим, плоди із зеленою шкіркою вважаються менш небезпечними, тому вводити в раціон необхідно саме такі продукти.

Вибираємо якісний та корисний продукт

Особливе значення має і те, що саме використовується для прикорму, а конкретно: наскільки високо його якість. Так, для того, щоб вибрати корисне яблуко немовляті, необхідно уважно оглянути продукти і взяти плоди, які є міцними. М’які яблука купувати не варто, так як вони можуть бути всередині гнилими або навіть перемерзшими.

Неодмінно оціните запах плода – в основному, якщо яблуко має ледь вловимий аромат, швидше за все, на смак вона також виявиться не дуже. Неприємний запах свідчить про те, що продукт або пропав починає псуватися.

Як відомо, щоб зберегти подовше продукти, їх часто обмазують восковим складом. Краще купувати яблука без цієї «особливості» або, якщо вибір невеликий, то в цьому випадку позбутися від шкірки потрібно обов’язковому порядку.

Як правильно давати яблуко в прикорм

Вводити прикорм варто по 1⁄4 чайної ложки, і давати яблуко необхідно в першій половині дня. У цей період батьки повинні уважно спостерігати за реакцією дитини на новий продукт, і якщо він приймає його без будь-яких негативних реакцій, порцію можна сміливо збільшити до двох столових ложок.

Яблуко треба давати по закінченню годування і додавати його у вже знайому дитині їжу.

Якщо яблуко дається вперше, після прийому їжі необхідно дати запити його грудним молоком або сумішшю (залежно від того, на якому вигодовуванні перебуває дитина).

Підготовка плодів до першого прикорму

Визначившись з питанням, коли варто підгодовувати яблуком, необхідно з’ясувати, у якому вигляді і скільки брати фруктів для першого в житті подібного страви.

Дивіться також:  Дитина не наїдається сумішшю: як зрозуміти, причини і що робити

Рецепти з яблук

Дітей сміливо можна віднести до досить вибагливим гурманам, тому, часом, мамі необхідно проявити усі свої кулінарні здібності і дістати з найдальшій полиці найбільш оригінальні рецепти. Зайшовши в інтернет зараз, можна знайти масу способів, як приготувати сире яблуко, тому пропонуємо ознайомитися з деякими з них.

Пюре

Пюре – поширений варіант, як можна дати яблуко. В основному, для того, щоб приготувати цю страву, вибираються стиглі фрукти, які згодом перетираються на пластиковій тертці – так яблуко не втрачає настільки дорогоцінний вітамін С, який є в його складі.

Перед приготуванням з усіх плодів в обов’язковому порядку необхідно зняти шкірку.

Очищене натерте яблуко вже сміливо можна давати у невеликій кількості. До речі, перед тим, як приготувати терте яблуко, батьки можуть дати яблучну м’якоть, соскобленную з плоду. Надалі, якщо така їжа буде на «ура», зручніше виявиться використовувати блендер для подрібнення яблук.

Сік

Якщо говорити про соку, то варто віддавати перевагу цього напою, приготовленого із зелених плодів. Для немовлят краще всього зупинитися на освітлених соках. Напої з м’якоттю варто відкласти на потім. Іноді сік змішують з іншими подібними напоями: грушевим, сливовим, персиковим або абрикосовим соком.

Свіжовичавлений сік дають під час обіду. Спочатку краще всього запропонувати невелику кількість напою – половину або чверть чайної ложки. Якщо малюк добре сприйме новинку, на наступний день можна сміливо дати ту ж саму дозу, але подвійну.

Печені яблука

Ще одне блюдо, яке можна приготувати з корисного фрукта, – це печені яблука. Цей варіант доведеться як не можна до речі в тому разі, якщо виникла алергічна реакція на свіжі плоди. В печеному фрукті немає алергенів, тому давати його можна без побоювання. Саме з цієї причини пропонуємо ознайомитися з тим, як готувати печені яблука.

Перш за все, потрібно вибрати самий свіжий плід. Шкірка у подібному випадку зберігається, а ось що стосується серцевини, то від неї варто позбутися. Після цих маніпуляцій фрукт поміщають в духовку, яка попередньо нагрівається, і тримають його там приблизно протягом 15 хвилин. Після, як фрукт буде готовий, його необхідно дістати з духовки і остудити.

Далі з печеної плода потрібно витягти м’якоть з допомогою чайній або десертній ложці, пом’яти суміш в чашці, і тільки в такому вигляді пропонувати на пробу.

Якщо говорити про алергенні властивості продукту, які зникають при термічній обробці, то це плюс. Тим не менш, приготоване таким чином яблуко не буде утримувати і корисних речовин в тій кількості, в якому вони є у свіжому фрукті. Якраз з цієї причини готувати печена фрукт можна і потрібно, але таке блюдо варто додати, наприклад, сир в якості начинки, і запекти таким чином.

Дивіться також:  Рисова каша для немовляти: як приготувати для першого прикорму, рецепти

Якщо маляті вже виповнилося два роки, таку страву можна додати ту чи іншу приправу: мед, корицю і інше, але неодмінно варто стежити за реакцією малюка, щоб ці інгредієнти не спровокували алергічної реакції.

Компот

Для приготування компоту можна зупинити свій вибір не на свіжих плодах, а зварити його з сухофруктів. Таким чином можна уникнути ймовірних алергічних проявів.

Компот готується наступним чином:

  • невелика кількість сухофруктів заливається водою, і каструля ставиться на вогонь;
  • вода доводиться до кипіння на великому вогні, після чого полум’я згасає, і компот проварюється ще 15 хвилин;
  • отриманий склад знімається з вогню і остуджується.

Після приготування компоту напій неодмінно варто спробувати на смак. Так, якщо яблука будуть відчуватися дуже явно, значить, сухофруктів належить понад норми, і краще напій розбавити.

У перший прийом дають не більше однієї чайної ложки на добу.

Чому не варто давати шматочками яблуко

Скрізь, де можна прочитати рецепти приготування страв з яблук, які даються дітям, вказується, що вони повинні бути рідкими і без щільних утворень. Справа в тому, що якщо їжа для малюка буде містити в собі шматочки фруктів, нехай навіть і невеликі, дитина може вдавитися, так як ще не здатний як слід гризти або пережовувати їжу.

Тільки згодом, коли з’явиться навик використання шматочків в якості засобу для чесання ясен, дитині можна давати яблуко в такому вигляді. Навіть у такому випадку рекомендується дивитися за тим, щоб малюк собі не нашкодив.

Для таких випадків краще придбати ниблер – пристосування у вигляді сіточки або силіконового контейнера з отворами, куди кладеться свіже яблуко. Ця річ як не можна краще підходить для малюків, у яких прорізуються зуби.

Коли фрукт може бути шкідливим

Іноді трапляється й так, що яблуко приносить не користь, а шкоду. Так, наприклад, якщо давати фрукт часто або багато, причому не солодкий, а кислий, це може негативно позначитися на функціонуванні шлунково-кишкового тракту. Найчастіше це проявляється у вигляді печії або метеоризму.

З обережністю варто давати яблуко тим дітям, у яких є схильність до таких захворювань: гастрит чи виразкову хворобу. Це відбувається в зв’язку з тим, що кислоти, які містяться в цьому фрукті, володіють властивістю подразнювати слизову оболонку ШКТ.

Також у кислих сортів яблук є одна неприємна особливість – вони здатні дати поштовх до того, що у дитини підвищиться чутливість зубів або трапиться так, що емаль поступово стоншується.

Яблучні кісточки також не несуть в собі ніякої користі, так як до їх складу входить не тільки йод, але ще й синильна кислота.