Запор у немовляти при введенні прикорму: що робити і як змінити густий стілець

Введення в раціон немовляти нових страв вимагає адаптації його травної та імунної системи. Необхідно дотримуватися поступовість переходу на звичайне харчування за видом і кількістю продуктів. Ознаки запору у немовляти при введенні прикорму означають неуважне ставлення до раціону і режиму харчування. Допомогти малюкові необхідно, скорегувавши харчування. Профілактичні заходи допоможуть запобігти затримку стільця.

Як змінюється стілець дитини після введення прикорму

Дефекація дітей на грудному вигодовуванні носить індивідуальний характер: від кількох разів на день до 1 разу на тиждень. Грудне молоко забезпечує організм грудники необхідними речовинами, що дає йому можливість повноцінно розвиватися.

Після 6 місяців материнське молоко, молочна суміш для искусственников недостатні за енергоємності, поживних елементів. Необхідні зміни в харчуванні. Дитині потрібно більше калорій, вітамінів, білків, вуглеводів.

Після початку прикорму дефекація повинна бути щодня, щоб калові маси не закаменели і не травмували стінки кишечника, прямої кишки, анальний отвір.

При тривалій затримці стільця (до 3 днів) з-за введення нових страв починається інтоксикація організму: з’являються шкірні висипання.

Основні причини появи запору

Причиною вродженої затримки калу в кишечнику може бути хвороба Гіршспрунга. Патологічне зміна ділянки кишечника не дає калу просуватися до прямої кишки. Страждають захворюванням 1 % немовлят. Діагностується з народження.

Запор у немовляти може статися, якщо він малорухомий з причини хвороби, має фізіологічно незрілий кишечник, слабку мускулатуру живота. Прийом годуючою матір’ю, дитиною антибактеріальних засобів порушує мікрофлору ШКТ, що веде спочатку до дисбактеріозу, а потім – до затримки стула.

Причинами запору, не пов’язаними з прикормом, є:

  • стресова ситуація (зміна місця проживання, незнайоме оточення);
  • залізодефіцитна анемія;
  • підвищена сухість повітря в квартирі, на вулиці.

При паралельному годуванні груддю спровокувати порушення в роботі кишечника може харчування матері. З введенням прикорму проблеми з дефекацією можуть виникнути при нестачі рідини, неправильному харчуванні. Симптоми запору проявляються після першого годування.

Дивіться також:  Безмолочні каші для першого прикорму: як приготувати і яку вибрати, рецепти

Дефіцит рідини

Дитина на грудному вигодовуванні, не потребує додаткової рідини. Нові харчові добавки та скорочення материнського молока без компенсації водою зроблять калові маси густими. Грудники необхідно привчати пити воду одночасно з прийомом нових продуктів.

Чим менше він буде отримувати молока з грудей, тим більше повинен пити води, привчатися втамовувати спрагу. Вживання хлібобулочних виробів необхідно запивати водою в достатній кількості. При переході на тверду їжу об’єм рідини (компоту із сухофруктів, води для малюків) мінімальний – 125 мл, максимальний – 200 мілілітрів.

Невідповідне харчування

Помилки прикорму починаються з визначення продуктів для раціону годування дитини.

Малюк отримує страви, насичені вуглеводами, білками, жирами:

  • квасоля;
  • горох;
  • свинину;
  • вершки;
  • сметану.

Не бажано знайомити на перших порах з картоплею, бананом, морською рибою. Одноразова порція повинна відповідати об’єму шлунка і кишечника. Незрілий травний тракт не зможе переробити весь обсяг їжі.

Порушення графіка годівлі

Існує певна послідовність введення в харчування дитини нових продуктів. У півроку він повинен отримати овочеві пюре, в 7 місяців скуштувати каші, рослинне масло, в 8 місяців – подрібнені фрукти. М’ясо потрапляє на стіл грудничка в 9 місяців, кефір – до 10 місяців, рибні продукти – в 11 місяців.

Така черговість у часі пояснюється особливістю розвитку ферментативної системи дитячого організму. В 6 місяців організм не кожного малюка зможе засвоїти м’ясо або рибу, що стане причиною запору.

Харчова алергія

Введення в раціон малюка деяких харчових інгредієнтів викликає затримку стільця з-за алергічної реакції.

Організм дитини може погано засвоювати:

  • молоко;
  • яйця;
  • рибу;
  • овочі, ягоди, фрукти червоного кольору.

Коров’яче молоко є однією з найбільш частих причин харчової алергії. У ньому міститься 25 антигенів, здатних викликати підвищений імунну відповідь. Кип’ячене молоко частково втрачає алергенність, за винятком двох білків: казеїну і Р-лактоглобулина.

Дивіться також:  Згущене молоко при грудному вигодовуванні: чи можна давати в перший місяць

Курячий білок містить сильний алерген – альбумін, провокує вироблення імуноглобуліну. Жовток не надає такої дії на імунну систему. Причина алергії на помідори, гранати, полуницю, червоний болгарський перець, кавун, вишні, виноград, червону смородину – пігмент лікопін, завдяки якому шкірка і м’якоть мають насичений червоний колір.

Як зрозуміти, що у дитини запор – симптоми і ознаки

Визначити затримку стільця можна за станом дитини. Активний, життєрадісний малюк, з гарним апетитом і сном, не відчуває дискомфорту в животі. Увагу повинні залучити занепокоєння і плач без причини, порушення сну, відразу до їжі. Коли почалися позиви до дефекації, дитина напружується, червоніє, плаче. Живіт немовляти напружений.

Кал при запорі має характерні ознаки: калових пробка спочатку дефекації, рідка субстанція в кінці. У запущених випадках, при затримці більше 3 діб, кал виходить твердий, розпадаючись на частині, з кров’яними згустками.

Непрямим ознакою, що починається запор, є зменшення кількості сечовипускань. Після півроку в нормі їх повинно бути не менше 15 в день. Зниження об’єму сечі і густий стілець – ознаки нестачі рідини в організмі.

Як допомогти дитині

Немовляті, в тому числі і новонародженому, необхідна дієва допомога для спорожнення кишечника при запорі.

Для активізації перистальтики треба робити певні маніпуляції:

  1. Помасажуйте живіт немовляти за годинниковою стрілкою протягом декількох хвилин.
  2. Потім покласти на тверду поверхню спиною вгору і залишити на 5 хвилин.
  3. Перевернути, зігнути ніжки в колінах і притиснути до його грудей.
  4. Пообертати поперемінно ніжками, виконуючи вправу «велосипед».

У тих випадках, коли запори більше 2 днів, немовлятам дають лікарські препарати у вигляді проносного, свічок, ставлять клізми. Прослабляющие препарати для маленьких дітей повинен призначити лікар. Гліцеринові свічки, клізми з теплою кип’яченою водою допоможуть вийти густим калу.

Коректуємо харчування

Коригування харчового раціону включає в себе три елементи:

  • виключення продуктів, що викликають запор;
  • збільшення частки овочів, фруктів;
  • дотримання режиму харчування.
Дивіться також:  Як відучити дитину від суміші: 5 способів прибрати нічні годування

При схильності до запорів видаляються з меню немовляти жирні, калорійні, мають в’язку структуру, продукти:

  • молоко 3,2 %;
  • сир 18 %;
  • кефір 3,2 %;
  • свинина;
  • баранина;
  • лосось;
  • оселедець;
  • рис;
  • манна крупа;
  • свіжа здобна випічка;
  • варена морква.

Замість багатих жирами, вуглеводами продуктів дитині дають знежирене молоко, сир, кефір, дієтичні сорти м’яса, риби, висівковий хліб. В раціон вводяться пюре з кольорової капусти, кабачки, чорносливу, абрикос, гарбуза, мають послаблюючу дію на кишечник. Вівсянка, гречка багаті клітковиною, яка не дає згуститися каловим масам. Олію використовують як проносний засіб, додаючи його в готові страви по кілька крапель.

Графік прийому їжі допомагає налагодити роботу ШЛУНКОВО-кишкового тракту. Дитині даються в певні години послабляючи продукти, що сприяють очищенню кишечника в один і той же час. Поєднання продуктів допомагає поліпшити смак, скорегувати видільну функцію: в каші додають фруктові добавки, м’ясні страви – овочеві.

Профілактичні заходи

Запор – наслідок неправильного харчування. З-за порушення дефекації будуть проблеми з обміном речовин, шлунком, кишечником, виправити які з віком буде складніше.

Щоб уникнути запору прикорм починають з мінімальних доз: з половини чайної ложки. Щодня об’єм збільшується на 10-15 грамів.

Для овочевих пюре на перших порах підійдуть кабачки, цвітна капуста. Не слід готувати фруктове пюре з яблук з червоною шкіркою, малини, червоної смородини. Терті груші, зелені яблука, абрикоси, сливи – підходящий варіант на початковій стадії прикорму.

Термін введення повноцінної норми продукту в раціон дитини – не менше 2 тижнів. Для полегшення завдання треба скласти меню на цей період, в якому вказати, коли, скільки і чого повинен отримати малюк. При перших ознаках запору можна визначити, з введенням якого продукту відбулося порушення, щоб змінити раціон.