З якого віку можна давати ячну кашу дитині: правила харчування немовляти

По мірі підростання дитини всі мами задаються питанням на рахунок прикорму. Для повноцінного розвитку малюка в його раціон потрібно вводити різні крупи. Однією з них є ячна. Для відповіді на питання про те, з якого віку дитині можна дати ячну кашу, слід ознайомитися з наступною інформацією.

Ячна крупа: користь і шкода

Крупа містить велику кількість необхідних організму вітамінів: А, В, Е, PP, D. Також вона містить достатню кількість клітковини (6 %) і корисні елементи: кальцій, калій, бром, залізо, фосфор, йод.

Страви з ячки сприяють виведенню шлаків з організму і очищенню кишечника.

Крупа корисна наступними властивостями:

  • гіпертоніки вживають страви з ячної крупи з-за її легкого сечогінного дії;
  • з-за високого вмісту клітковини вживання каші не сприяє поповненню зайвих кілограмів, незважаючи на те, що крупа калорійна;
  • систематичне використання каші в їжу є відмінним профілактичним засобом від артриту, сприяє збільшенню міцності суглобів;
  • особам з хворобами шлунково-кишкового тракту корисний відвар на основі ячної крупи. Він обволікає шлунок, володіє протизапальним, спазмолітичним впливом.

Але давати ячну кашу дітям варто з обережністю у зв’язку з тим, що:

  • вона може викликати у дітей алергічну реакцію через вміст глютену, до того ж з-за нього ячка дуже погано піддається розщепленню в організмі дитини;
  • каша довго буде перетравлюватися в шлунку дитини з-за підвищеного вмісту клітковини. Вживання ячки часто призводить до виникнення больових відчуттів в животі і його здуття.

Основні правила введення

У зв’язку з зазначеними вище особливостями крупи давати ячку немовлятам не рекомендується. Починати прикорм малюка стравою слід не раніше 1-го року після народження, при цьому варто уважно слідкувати за реакцією організму на 1-е вживання.

Якщо виявляються які-небудь негативні наслідки, то краще відкласти введення ячки в раціон на півроку або рік.

При введенні ячної каші в раціон слід дотримуватися наступних порад:

  • порція для першого вживання не повинна бути більше половини чайної ложки;
  • якщо після 1-го прикорму не виявилося ніяких негативних реакцій організму (хворобливих відчуттів, кольок у животі, діареї, шкірних висипів тощо), то можна рівномірно збільшувати кількість порції до 2-х чайних ложок і більше;
  • у перший час прикорму страва не повинна містити ніяких добавок (масла, солі, цукру тощо), але повинно мати в’язку консистенцію;
  • давати малюкові дане блюдо слід не частіше 2-ух раз за тиждень.
Дивіться також:  Прикорм при дисбактеріозі: чи можна вводити і як правильно, поради

Рецепти страв з ячної крупи дітям

При приготуванні страв з ячної крупи слід враховувати її особливість: під час варіння вона збільшиться в об’ємі в 4 рази.

Молочна каша

Для її приготування необхідно:

  • 150-200 мілілітрів молока;
  • 40 грам ячної крупи;
  • 20 грам цукру;
  • 50-100 мл води;
  • 10 грам вершкового масла;
  • посолити за смаком.

Змішати воду з молоком і поставити на газ. Після закипання додати крупу і трохи солі. Варити кашу до загустіння від 20 до 30 хвилин, постійно помішуючи. Цукор потрібно додавати за кілька хвилин до кінця варіння. Вершкове масло покласти в тарілку з ячкой.

Каша з молоком і гарбузом

Страва підходить для малюків від 8 місяців, для нього потрібно:

  • 200 мілілітрів молока;
  • 4 столових ложки крупи;
  • 100 грам гарбуза;
  • 1 чайна ложка вершкового масла;
  • посолити за смаком.

Крупу з водою поставити на сильний вогонь до закипання. Потім вогонь зменшити до мінімуму і варити 25 хвилин, трохи посолити (якщо малюкові виповнився 1 рік).

Гарбуз вимити, почистити від шкірки і насіння, порізати на маленькі шматки. В блюдо додати молоко, варити до кипіння, покласти в кашу гарбуз і продовжувати варіння 20 хвилин при постійному помішуванні. Отриману масу подрібнити в блендері. У тарілку з ячкой додати вершкове масло і розмішати.