З якого віку можна давати пшеничну кашу дитині: правила прикорму

Популярна злакова культура – пшениця. Вона включає в свій склад безліч корисних речовин, які необхідні дітям для правильного розвитку. Але, на відміну від інших видів каш, пшоняну в раціон харчування вводять набагато пізніше. Перш ніж нагодувати малюка новим, смачним блюдом, необхідно розібратися, з якого віку дитині можна давати пшеничну кашу.

З якого віку дітям можна їсти пшеничну кашу

Перший раз годують малюка пшенкой, коли він спробував інші види каш:

  • рисову;
  • кукурудзяну;
  • вівсяну;
  • гречану.

У крупі міститься велика кількість глютену, тому перше знайомство зі злаком відкладають, поки малюкові не виповниться 8 місяців. Якщо раніше у дитини з’являлася алергія на глютен, то вводять продукт тільки після року.

З цільної крупи маленьким дітям готувати не можна, так як такий продукт важко перетравлюється.

Для першого прикорму зерна спочатку перемелюють, і тільки після цього варять кашу. Після року дозволяється готувати страву з пшінки дрібного помелу, а великого – тільки після півтора років.

Правила введення каші для першого прикорму

Першу кашу варять рідкої, і тільки на воді. Для кращого засвоєння можна включати до складу грудне молоко або звичну для дитини суміш.

Вводити пшонку необхідно акуратно, важливо дотримуватися певні правила:

  1. Перший раз пропонують маленьку порцію, яка не перевищує чайної ложки, і стежать за реакцією.
  2. Знайомити малюка з новим блюдом необхідно в ранкові години, тоді до вечора буде зрозуміло, чи є у малюка алергія або ні.
  3. Якщо реакція позитивна, то кожен раз порцію збільшують двічі, потроху доводячи об’єм до необхідного за віком.
  4. Давати, коли малюк голодний, тільки перед основним годуванням.
  5. Після того, як дитина звикла до нового смаку, воду замінюють фруктовим або овочевим відваром. Якщо він вже пробував і добре переносить молочні каші, то починають варити пшеницю на молоці.
  6. Для поліпшення смаку в кашу додають фруктові пюре. Після 1,5 років – ягоди і шматочки фруктів.
  7. Перший прикорм повинен бути однокомпонентним. В один день можна давати кілька нових інгредієнтів. Після того, як малюк спробував пшонку, три тижні не можна додавати в харчування нові продукти.
Дивіться також:  Як перейти з гіпоалергенної суміші на звичайну: правильний порядок, поради

Перший раз давати кашу не можна:

  • після щеплень;
  • при поганому самопочутті малюка;
  • відразу після хвороби;
  • якщо у дитини капризи і поганий настрій.

Пшонку дають дітям не частіше разу на тиждень. При прояві алергічних реакцій негайно припиняють годування. Через місяць знову можна пробувати вводити продукт в раціон харчування.

Як правильно готувати

Для годівлі використовують спеціальні дитячі каші або готують своїми руками з крупи. Щоб страва не горчило, перед тим, як готувати, ретельно промивають зерна.

Або варять кашу з пшеничного борошна, яку можна придбати у відділах з дитячим харчуванням.

Інгредієнти:

  • пшонка – 1 столова ложка;
  • вода – 240 мл.

Приготування:

  1. Крупу промивати знадобиться кілька разів, щоб рідина залишалася повністю прозорою. Така процедура допоможе зробити смачну кашу і без гірчинки. Залити водою. Поставити на середній режим конфорки. Закип’ятити.
  2. Прибрати утворилася пінку і переключити вогонь на мінімум. Накрити ємність кришкою і тушкувати 20 хвилин. Під час варіння знадобиться періодично перемішувати, щоб маса не підгоріла.
  3. Прибрати з вогню і укутати в плед. Витримати 10 хвилин. Отриману масу збити і пропустити через сито. Остудити до необхідної температури.
  4. Якщо каша вийшла густоватой, розбавляють кип’яченою водою. Немовлятам у кашу можна додавати цукор і сіль.

Для каші з пшеничної борошна використовують ті ж пропорції, тільки час варіння скорочують.

Класична пшенична каша на молоці

З молоком кашка виходить набагато ніжніше. Але пробувати страву за цим рецептом можна тільки після того, як дитині виповниться рік, і не раніше, ніж через два тижні після знайомства з злаком, звареною на воді.

Коли дитині виповниться півтора року, в молочну кашу можна додавати сухофрукти.

Інгредієнти:

  • масло – 2 чайні ложки;
  • молоко – 240 мілілітрів;
  • цукор – 2 чайні ложки;
  • вода – 240 мл;
  • сіль;
  • пшенична крупа – 0,5 склянки.
Дивіться також:  Вітрянка у немовлят: симптоми і лікування

Приготування:

  1. Промити пшоно. Залити водою. Закип’ятити на сильному вогні. Прибрати піну і варити на мінімальному режимі близько чверті години. Вода повинна повністю випаруватися.
  2. Залити молоком. Проварити 10 хвилин. Додати масло. Підсолодити і посипати сіллю. Перемішати. При необхідності збити блендером.

Плюси і мінуси для малюків

Пшонка корисна для швидкого розвитку дитини. Вона володіє безліччю корисних якостей:

  • фтор допомагає формуватися кістковій системі;
  • з організму виводяться токсини, а також залишки антибіотика. Тому пшеницю відносять до лікувально-профілактичного харчування;
  • підвищує імунітет;
  • марганець покращує обмін речовин;
  • кремній зміцнює кістки;
  • при регулярному вживанні поліпшуються функції ШКТ;
  • нормалізується мікрофлора і прискорюється перистальтика кишечника;
  • дозволяється вживати дітям, які страждають ожирінням і цукровим діабетом;
  • поліпшується стан шкіри;
  • благотворно впливає на серцеву та судинну системи;
  • покращує зір;
  • нормалізує роботу печінки.

Мінуси:

  • містить велику кількість крохмалю і вуглеводів;
  • блюдо відноситься до гіпоалергенним продуктам, але зрідка можуть виникати алергічні реакції;
  • фітин, що входить до складу злаку, ускладнює засвоювання організмом корисних речовин;
  • при зловживанні виникає метеоризм і здуття живота;
  • якщо готувати з полежавшей крупи, то готове блюдо придбає гіркоту, і не сподобається малюкові.


У немовлят алергічна реакція проявляється не тільки у вигляді висипань на шкірі. Може підвищитися температура, дихання стати важким, збитися серцевий ритм.

Найчастіше алергія у малюків виникає на глютен, який незміцнілий дитячий організм засвоювати не може. Тому, щоб не виникали негативні реакції, раніше 8 місячного віку вводити не рекомендується.