З якого віку можна давати дитині омлет з яєць: рецепт, користь

Дієтичне блюдо, яке легко і швидко приготувати, – омлет. Яйця містять безліч корисних елементів, необхідних для правильного розвитку організму. Тому рекомендується регулярно включати їх в раціон харчування. З-за того, що яйця є сильним алергеном, вводять їх поступово, невеликими порціями. Давайте розберемося, з якого віку дитині можна давати омлет з яєць курячих.

Корисні властивості омлету

Серед корисних властивостей виділяють:

  • легко засвоюється і перетравлюється;
  • допомагає нормалізувати роботу щитовидної залози;
  • виводить токсини з організму;
  • блюдо легке і м’яке, тому її включають у раціон дітей, які страждають захворюваннями травного тракту;
  • покращує зір і стан шкіри;
  • нормалізує роботу нервової системи;
  • входить до складу білок повністю засвоюється;
  • насичує організм необхідними мікроелементами;
  • підтримує здоров’я кісток;
  • знижує холестерин.

Зі скількох місяців можна ввести в раціон

Рекомендують вводити блюдо після року, коли травна система досить зміцніє, сформується і легко зможе переварити омлет. Для дітей готують його повністю запечений.

Яйця повинні пройти термічну обробку. Інакше виникає ризик зараження сальмонелою.

Якщо дитина знаходиться на грудному вигодовуванні, то перше знайомство з омлетом краще відкласти, і вводити не раніше 13-14 місяців.

Важливі правила:

  1. Включають в раціон поступово. Починають з невеликого шматочка і спостерігають за реакцією. Якщо побічних реакцій не було, то через пару днів обсяг можна збільшувати.
  2. Рекомендується застосовувати молоко, призначене для дитячого харчування. Якщо використовується сільське, то перед приготуванням знадобиться його прокип’ятити.
  3. Вживати без шкоди для здоров’я можна раз на два дні. Разовий обсяг страви не повинен перевищувати половини яйця для однорічних дітей і одного – після двох років. Максимальна тижнева норма – три яйця. Готують тільки зі свіжого молока і яєць.
  4. Сільські яйця набагато корисніше магазинних.
  5. Для маленьких дітей готують в духовій печі або на пару. Омлет смажений підходить для харчування дітей після трьох років.
Дивіться також:  Коли можна давати сушіння немовляті: як спекти їх будинку, рецепти

Всі перераховані вище рекомендації підходять для дітей, які:

  • добре освоїли перший овочевий і фруктовий прикорм, а також пюре;
  • їдять яєчний жовток і добре його засвоюють.

Якщо у дитини була алергія на жовток, то необхідно звернутися за консультацією до педіатра, і за його рекомендаціями визначити доцільність введення омлету в раціон харчування. Через два тижні після знайомства з омлетом можна внести різноманітність в блюдо, додаючи різні добавки.

Користь і шкода

Негативні якості:

  • здатний викликати алергічні реакції і діатез;
  • існує ймовірність зараження сальмонельозом. Щоб уникнути захворювання, щоразу необхідно добре промивати яйце;
  • надмірна кількість білка негативно впливає на роботу нирок.

Корисні якості:

  • кальцій зміцнює кісткову систему;
  • завдяки входить до складу вітаміну Е підвищується еластичність судин, швидше заживають рани і порізи;
  • вітамін А допомагає підтримувати шкіру зсередини;
  • хороший джерело вітаміну Д, який не руйнується при тепловій обробці.

Рецепт омлету з курячих яєць

Смажений і запечений омлет містить безліч канцерогенів і шкідливих жирів, зате в паровому зберігаються мікроелементи і вітаміни. Для маленької дитини не можна готувати в СВЧ-печі, так як хвилі, випромінювані приладом, несприятливо впливають на незміцнілу травну систему. Для однорічних дітей готують страву на пару.

Інгредієнти:

  • молоко – 50 мл;
  • сіль;
  • яйце – 1 штука;
  • вершкове масло – 15 грам.

Приготування:

  1. Промити яйце. Протерти рушником. Вбити в чашу блендера. Збити.
  2. Влити молоко. Підсолити. Збити.
  3. Промазати маслом форму. Використовувати краще скляну. Помістити в пароварку. Накрити кришкою. Готувати 20 хвилин. Можна приготувати на водяній бані, тоді час приготування трохи збільшиться.

Страва вийде повітряним і добре пропеченим, а малюки по достоїнству оцінять ніжний присмак омлету. Коли дитина звикне до смаку, до складу можна включити:

  • зелень;
  • сир;
  • овочі.
Дивіться також:  Вітрянка у немовлят: симптоми і лікування