З якого мяса починати прикорм: як і коли вводити дитині

Грудне молоко забезпечує повноцінне харчування малюка перші місяці після народження. Щоб дитина розвивалася повноцінно, в подальшому необхідно забезпечити своєчасне введення різних продуктів в його меню. М’ясо містить білки, мікроелементи, без яких він не зможе нормально розвиватися і рости. Розглянемо, до якого виду м’яса слід починати прикорм, в які терміни, щоб забезпечити всі потреби зростаючого організму.

У чому користь м’яса для немовлят

Протягом першого року життя вага малюка збільшується в 2-4 рази. Розвиваються і удосконалюються всі системи. Їжа – це джерело енергії для будівництва організму, для росту кісток, зубів, шкірного покриву, кровотворення.

Яка користь м’яса для немовлят:

  1. Незамінний джерело білків (до 20 % складу), амінокислот. Більшість амінокислот не можна отримати з інших продуктів, зокрема молочних.
  2. Тваринні жири забезпечують енергією, сприяють зростанню, прискорюють обмінні процеси. Поліненасичені види кислот допомагають роботі головного мозку, сприяють засвоєнню вітамінів групи В, покращують склад крові.
  3. Містить вітаміни різних груп, які стимулюють обмінні процеси, прискорюють ріст тканин.
  4. Екстрактивні елементи сприяють поліпшенню роботи шлунку, прискорюють синтез шлункового соку, полегшують травлення, збуджують апетит.
  5. Містить мінерали (селен, залізо, цинк, фосфор, кальцій, магній). Вони є регуляторами обмінних процесів, водного і електролітного балансу. Головний мікроелемент м’яса – залізо, засвоюване повніше і легше, ніж з рослинних джерел.

М’ясний прикорм, проведений в потрібний час, сприяє правильному набору ваги, росту зубів, у більш пізні терміни привчає до пережовування їжі.

Коли вводити м’ясні продукти в меню малюка

Рекомендації, з якого віку вводити прикорм, дані ВООЗ, і визначаються, виходячи з розвитку шлунково-кишкового тракту у дитини, його можливості перетравлювати нові види їжі і потреби організму в корисних речовинах. Із зростанням потребу у грудному вигодовуванні у малюків падає, молоко поетапно доповнюється іншими видами їжі.

Рекомендовані терміни введення м’ясного прикорму в раціон – 6-8 місяців. Раніше дітям дають каші і овочі, через 1-2 місяці після введення нового продукту слід почати прикорм наступним. Цей термін необхідний, щоб організм адаптувався до нового джерела енергії, травлення навчилося його переробляти.

Якщо відбулася затримка з введенням овочів і круп, прикорм м’ясом також доведеться перенести на більш пізні терміни, зберігши проміжок в 1-2 місяці.

Важливо: затримувати початок введення м’ясного прикорму не варто, він забезпечить організм корисними речовинами, потрібними для розвитку. Ранній початок введення м’яса недоцільно, тому що переварити його малюки не здатні.

Дітям, які мають анемію, прикорм може вводитися раніше, щоб підняти вміст гемоглобіну. У цьому випадку, за рекомендацією педіатра, припустимо більш раннє вживання – з 5.5 місяців.

З якого виду м’яса краще починати перший прикорм

Різні види м’яса відрізняються вмістом корисних речовин, структурою м’язових волокон, здатністю викликати алергію, особливостями перетравлення в ШКТ. Виходячи з цього, вибираються види м’яса для початку прикорму. Першими у рекомендованому переліку продуктів тваринного походження стоять кролик та індичка. Ці види м’ясних продуктів мають тонкі волокна, перетравлюються краще інших, що містять малу кількість жиру. Ці види м’яса практично не викликають алергії і відносяться до дієтичних.

Дивіться також:  Сир при грудному вигодовуванні і запіканка:

Слідом за корисним якостям варто курятина, яка також підходить для раннього прикорму. Репутацію цього цінного продукту сильно зіпсували способи вирощування курей у промислових масштабах. Тому для дитини, для раннього прикорму, підходить тільки домашня птиця, вирощена фермерами в природних умовах.

Яловичина містить прекрасний набір амінокислот і вітамінів, дуже корисна дітям з анемією і недоліком гемоглобіну. Грубі волокна роблять її менш корисною для раннього прикорму.

Свинина, м’ясо гусака і качки, баранина вважаються найбільш жирними, для першого прикорму не застосовуються. Познайомитися з ними дитині краще в останню чергу. Жирну птицю варто їсти після 3-х років. Свинину, баранину можна давати дитині після року. Таким чином, з чого почати введення м’ясних складових в раціон, – залежить від батьків. Індичка, курка, кролик підходять для першого прикорму. Нагадаємо, м’ясо повинно бути хорошої якості, домашнім.

Правила першого введення

Щоб нова їжа принесла користь і сподобалася малюкові, слід дотримуватися наступних правил:

  1. М’ясний відварений продукт потрібно добре перемолоти. Кухонні помічники дають можливість зробити пюре ніжним і однорідним.
  2. Слід змішати м’ясне пюре з улюбленою їжею малюка грудним молоком, сумішшю. Надалі його можна вводити в кашку або овочеве пюре.
  3. Перша порція – ½ чайної ложки, її краще дати вранці, за півгодини до основної їжі. Надалі, при відсутності реакцій, норму збільшують на ½ чайної ложки на добу.
  4. Пюре щодня готують свіже, дають теплим. У холодильнику готову страву не зберігають.
  5. Привчати малюка потрібно по черзі до різних видів м’яса, дотримуючись послідовність і не змішуючи різні сорти.
  6. В 10 місяців дитині можна давати фрикадельки. М’ясо перемелюють сирим і відварюють. Багато малюки, які мають зуби, з задоволенням жують маленькі шматочки фрикадельок, розвиваючи жувальні функції і зміцнює ясна.

Потрібно правильно вводити м’ясо в раціон, поступово привчаючи малюка до різних видів продукту і відстежуючи реакції травлення та можливі алергічні прояви. З часом у багатьох дітей м’ясні продукти стають улюбленими і бажаними.

Як приготувати м’ясне пюре для дитини вдома

Якщо є можливість придбання якісного м’яса, краще приготувати домашнє блюдо для прикорму самостійно. Спочатку потрібно зайнятися м’ясом – зняти всі плівки і жирові прошарки з невеликого шматочка (20-30 г), добре промити під проточною водою.

Можливі 2 способи приготування:

  1. Готуємо фарш, двічі пропустивши сировину через м’ясорубку. Далі слід зробити фрикадельки і відварити в невеликій кількості води до готовності. Заморожені фрикадельки можна кілька днів зберігати в морозильній камері і відварювати в міру потреби. Готові продукти для прикорму довести до однорідного стану блендером.
  2. Відварюємо м’ясо шматочками. Цей спосіб краще, якщо є небезпека алергії. Воду після закипання і появи піни зливають. Шматочки ще раз промивають, додають чисту воду і доварюють до готовності. Далі м’ясо слід перемолоти блендером до однорідного пюре.
Дивіться також:  Система догодовування у грудях: що це, переваги і як зробити своїми руками

Рецепт приготування прикорму можна змінювати, вибравши зручний або той, який більше подобається малюкові.

Важливо: м’ясо для дітей першого року життя готується без солі і інших спецій. Годування бульйоном рекомендовано року.

Вибираємо м’ясне пюре для малюка в магазині

Багато батьків вважають за краще використовувати для дітей готові м’ясні пюре.

Це не тільки економить час, але і має ряд інших переваг:

  • якість м’яса перевірено виробниками і санітарними службами;
  • консистенція м’ясного компонента обрана у відповідності з віковими потребами дитини – гомогенізована, пюрированная, рублена або шматочками;
  • склад доповнено вітамінами, мікроелементами;
  • обрані корисні поєднання зі злаками і овочами.

Вибирати продукт слід з урахуванням віку, складу і виробника, віддаючи перевагу перевіреним фірмам, що добре зарекомендували себе на ринку.

Склад

Компоненти складу підбираються з урахуванням вікових потреб організму і дозволених продуктів. В магазинах можна знайти м’ясні консерви з яловичини, кролика, інших видів м’яса, корисних і необхідних. Часто знайти таке м’ясо в сирому вигляді мамам неможливо. Це іноді і залучає батьків до купівлі готових пюре.

До складу консервів для малюків входять:

  • рослинна олія:
  • крохмаль;
  • крупа;
  • вода, для додання ніжної консистенції;
  • овочі;
  • спеції, для смаку.

Вміст жирів (близько 10 %) і білків (10-15 %) відповідає нормам споживання для кожного віку.

Популярні марки

В Росії користуються популярністю у батьків і подобаються малюкам консервовані м’ясні пюре наступних фірм:

  1. Гербер (Gerber). Випускається багато видів продукції з різних видів м’яса і птиці, з додаванням овочів, рослинних масел, круп. Збагачені Омега 3,6. США, Європа.
  2. Агуша. Виробляється в Росії, відповідає вітчизняним нормам безпеки.
  3. Бабусин козуб. Переможець багатьох конкурсів дитячого харчування, у тому числі «Контрольна закупівля».
  4. Тема. Ще один вітчизняний продукт. Бюджетний варіант консервів для дітей, відрізняється хорошою якістю.
  5. Хайнц (Heinz). Дуже ніжне, ідеальний варіант для першого прикорму.

Багато видів дитячого харчування відрізняються високою ціною. Якість російського харчування для малюків не нижче, тому можна вибирати вітчизняні бюджетні марки. Варто нагадати, що в США давно можна генномодифіковані продукти, в Європі, при величезної щільності населення, навряд чи існують екологічно чисті райони та товари. Швидше, це рекламні хитрощі виробників.

Як часто і скільки давати дитині м’яса

Почавши з маленької порції в пів-ложечки, кількість м’ясних інгредієнтів в харчуванні потрібно збільшувати, довівши до рекомендованих для віку норм. Перевищувати їх також не слід.

Дивіться також:  Можна кабачки при грудному вигодовуванні

Розглянемо, скільки разів на тиждень і як давати малюкові м’ясні продукти. Рекомендовані норми:

Вікова група Кількість продукту в грамах на один раз (день)
6-7 місяців 5-20
8-9 місяців 30-50
10-12 місяців 50-70 (15 чайних ложок)
1-2 роки до 80 грамів
3-4 роки 80-100 грамів

Почавши з маленької порції, протягом 7-10 днів обсяг доводять до 20-30 грамів залежно від віку. М’ясні страви малюк повинен отримувати 5 разів на тиждень. Птицю можна змінити на кролика або яловичину, коли дитина освоїть нове блюдо в раціоні.

Що таке алергія на м’ясо

Деякі малюки страждають алергією з раннього віку. Вона стосується, звичайно, певних видів продуктів, зокрема м’яса.

Прикорм потрібно організовувати, виходячи з таких правил:

  1. Найменшу кількість реакцій викликають кролик та індичка. Продукти відносять до гіпоалергенним. З них і рекомендують починати годування.
  2. При реакціях дитини на коров’яче молоко не виключена алергія на яловичину та телятину. Від вживання їх в їжу слід утриматися.
  3. Якщо є негативні прояви на яйця курей, від курятини варто відмовитися.

Годувати малюка м’ясними продуктами слід починати вранці, стежачи за шкірними та іншими проявами. При появі реакцій прикорм припиняють і звертаються за порадою до педіатра. М’ясний асортимент великий, можна вибрати не небезпечний для малюка вид продукту і привчати поступово. Відмовлятися від м’яса не варто.

Може м’ясо бути шкідливим для дітей

Багато дорослі люди, свідомо обрали вегетаріанство, вважають, що й дітям можна харчуватися виключно рослинною їжею.

Але дитячий організм, на відміну від дорослого, знаходиться в стані зростання, формування імунної системи, зміцнення кісток, зростання зубів.

Без білків, амінокислот, вітамінів, які присутні тільки в тваринної їжі, це розвиток буде неповноцінним.

Чого варто побоюватися при вживанні м’яса, якої шкоди воно може принести маленьким дітям:

  1. Надмірне споживання перевантажують травний тракт і нирки. Може викликати диспепсичні розлади і затримку рідини. Важливо дотримуватися правила і терміни введення прикорму.
  2. Алергічні реакції на певні види м’яса. Можна уникнути, змінивши на інший.
  3. Малюкам шкідливі копчені і смажені м’ясні продукти. Вживати їх потрібно менше, навіть у дорослому віці. Ковбасні вироби (сосиски, сардельки) допускаються з 3-5 років.

Якщо точно слідувати рекомендованим термінами і нормам прикорму, м’ясо наситить організм будівельним матеріалом для формування всіх тканин, підтримає імунітет. Воно корисно хворим і ослабленим дітям, підвищує тонус, дає тривале відчуття ситості, зігріває в холодну пору року.

Прикорм м’ясом малюкам допоможе підняти гемоглобін і впоратися з анемією, підвищити опірність організму інфекціям. Дорослим дітям м’ясні страви дають сили для навчання, занять спортом і улюбленою справою.