Яйця при грудному вигодовуванні: можна варені або омлет в перший місяць ГВ

Харчування годуючої матері повинно бути збалансованим за корисним інгредієнтах і калоріях. Введення в прикорм яєць при грудному вигодовуванні – питання неоднозначне. Думки лікарів-дієтологів і педіатрів не знаходять точок зіткнення. Рішення повинна прийняти жінка, виходячи з власного самопочуття і стану здоров’я немовляти.

Склад і корисні властивості яєць

Яйця відносяться до легко засвоюваним, дієтичних продуктів. У яєчному білку міститься білок, вода, мінеральні речовини і вуглеводи. До складу жовтка входять вода, жири, білки, мікроелементи.

Користь продукту пояснюється наявністю компонентів, що впливають на обмінні процеси в організмі:

  • фосфор і кальцій – на стан кісткової тканини, в тому числі нігтів і волосся;
  • калій – на обмін речовин, діяльність серцево-судинної системи;
  • цинк зміцнює імунну систему;
  • селен – антиоксидант, впливає на регенерацію шкіри;
  • вітаміни групи В визначають роботу нервової, імунної, кровотворної, гормональної системи;
  • нікотинова кислота (РР) регулює обмінні процеси, рівень «поганого» холестерину;
  • токоферол (Е) нормалізує гормональний рівень;
  • ретинол (А) необхідний для клітинного обміну, імунітету;
  • холестерин ЛВП очищає судини, обов’язковий для утворення стероїдних, кортикостероїдних гормонів, вітаміну D;
  • амінокислоти відносяться до групи незамінних (10 найменувань), які не виробляються в організмі.

Сирі яйця гірше засвоюються, ніж зварені » в мішечок, круто. Для дієтичного харчування можливий роздільний прийом в їжу білка і жовтка.

Курячих

Яйце вагою 50 -60 грамів на 70 % складається з води, містить білки і жири майже в рівній пропорції (10-12 %), мінеральні речовини – 1 %, вуглеводи – менше 1 %. Рідкий жовток займає третю частину обсягу сирого продукту. Два жовтки в день покривають добову потребу організму в холестерині.

Добова доза вітаміну А для жінок – 700 мікрограмів. Для задоволення потреби організму в каталізаторі обмінних процесів, яким є ретинол, потрібно 1 куряче яєчко.

З переліку незамінних амінокислот найбільший відсоток мають:

  • ізолейцин;
  • лейцин;
  • валін;
  • лізин;
  • аргінін.

Роль ізолейцину, лейцину – регулювання рівня цукру в крові, вироблення гемоглобіну, відновлення пошкоджених тканин. Амінокислота валін необхідний для роботи печінки, зміцнення м’язів.

Лізин підвищує стійкість організму до вірусної інфекції, входить до складу білків хрящової, синовіальній тканині.

Аргінін впливає на рівень глюкози в крові, підвищує імунітет, сприяє очищенню організму від токсинів. Регулярне вживання сприяє підвищенню працездатності, стійкості імунної системи, зміцнює судини, кісткові тканини. Калорійність продукту середнього розміру – 70 кілокалорій.

Дивіться також:  Молочна суміш після року: яка краще для дитини

Перепелиних

Яйце перепілки в 3 рази менше за обсягом і в 5-7 разів легше курячого. Має подібний склад, але за деякими компонентами його перевершує:

  • за вітаміну А – в 1,5;
  • вітамінів В1, В2 – 2;
  • калію – 5;
  • залозу – в 3,5 рази.

У курячому з мікроелементів переважає фосфор, в перепелиному – калій. Склад амінокислот також має відмінності: переважають треонін, тирозин, гліцин, гістидин. Перепелині ефективні при лікуванні печінки, підшлункової залози, ШЛУНКОВО-кишкового тракту, анемії, дистрофії, запаленні легенів, глаукоми. Вони допомагають при головному болю, зниженому імунітеті. Енергоємність 1 штуки дорівнює 19 кілокалоріям.

Як правильно вибрати якісний продукт

Головна вимога до якості яєць – їх свіжість. Максимальний термін зберігання в холодильнику – 28 днів. Яєчна оболонка має пористу структуру, через яку відбувається повітрообмін. Вода – основний компонент білка і жовтка – з часом випаровується. Яйце сохне, втрачає вагу.

Якщо покласти яйце, термін придатності якого не більше 7 днів, у воду, то воно буде лежати на дні. Чим триваліше період зберігання, тим вище кут підйому. Спливла на поверхню в їжу не годиться. Якісні, свіжі яйця, якщо їх розбити, мають чіткі межі жовтка, рівна, напівпрозорий білок, ледве помітний характерний запах.

Можна курячі яйця при грудному вигодовуванні

Однозначної відповіді на питання, вживати чи ні, не є. Думки дитячих лікарів і дієтологів протилежні.

Аргументи обох сторін:

  1. Має місце безсумнівна користь для жіночого організму, має підвищену навантаження з моменту виношування дитини та при лактації.
  2. Алергенна небезпеку для дитини.

Приймати рішення повинна годує грудьми жінка.

Поради дієтологів

Фахівці з дієтичного харчування вважають, що годування грудьми не повинно перешкоджати дієтичного харчування. Вміст білка в яйцях перевершує м’ясо-молочні продукти при більш низькій калорійності продукту. Засвоюваність близька до 100 %. Можливість роздільного вживання білка і жовтка дає можливість вводити кілька видів дієт.

Дивіться також:  Пляшечки для годування новонароджених: які краще вибрати, рейтинг

Думка педіатра

Основний аргумент педіатрів щодо нанесення шкоди немовляті – здатність яєчного білка викликати алергійну реакцію. Потрапивши в материнське молоко, він може вплинути на імунну систему немовляти. Проявом алергії буде шкірний висип, свербіж, почервоніння, часте зригування, втрата ваги. За рекомендацією лікарів, перші 3 місяці необхідно виключити яйця з раціону матері-годувальниці. Надалі вживати білок, не більше 1-2 на тиждень.

Правила вживання яєць годуючої мамою

Жінка в період лактації, при вживанні яєчних продуктів, повинна керуватися наступними правилами:

  1. Вони повинні бути свіжими, не більше 7-10 днів терміну придатності.
  2. Вводити їх в свій раціон поступово, протягом місяця, починаючи з жовтка.

Щоб знайти «золоту» середину між користю і можливим шкодою, треба дотримуватися заходів обережності, що стосуються якості продукту, способу приготування, кількості з’їдених яєць. У раціон годуючої матері в перший місяць вводиться третя частина жовтка. При відсутності реактивності у немовляти через два дні доза збільшується до половини. Через тиждень жінка може вживати цілий жовток.

Перехід на білок бажаний після досягнення дитиною півроку. Білок вводиться в раціон таким же чином, як і жовток. Не слід вживати яйця (курячі та перепелині) частіше 2-х разів на тиждень. Кількість: 1 куряче або 4 перепелиних за один раз.

Рецепти для мам в лактаційний період

Перед приготуванням промити яєчну шкаралупу. Основне яєчне блюдо для жінки в період лактації – варені яйця: некруто, в мішечок, круто.

Час приготування (з моменту закипання води):

  • всмятку – 2 хвилини;
  • в мішечок – 4 хвилини;
  • круто – 7 хвилин.

Повністю зварений жовток і білок виключають можливість зараження сальмонельозом. Переварені (понад 7 хвилин) втрачають смакові якості: білок ущільнюється до стану гуми.

Рецепти інших яєчних страв:

  1. Омлет. У збиті яєчні продукти (4 штуки) влити 2 столових ложки молока, посолити, перемішати, вилити на сковороду (з маслом або антипригарним покриттям). Готувати 15 хвилин під кришкою на повільному вогні.
  2. Яєчня. Готується з будь-якої кількості продукту на середньому вогні до повного прожарювання білка і жовтка.
  3. Яєчня. Запікається тільки білок, жовток залишається сирим.
Дивіться також:  Рисова каша для немовляти: як приготувати для першого прикорму, рецепти

У класичні варіанти можна додавати овочі, сир, гриби, ковбасу.

Які яйця можна вживати в період грудного вигодовування

Не вживаються в їжу продукти, що мають такі ознаки:

  1. Відсутність смаку. Означає, що кури-несучки містяться в поганих умовах, мають штучну стимуляцію до яйцекладки. Вміст корисних речовин нижче норми.
  2. Аномальну форму і розмір. При збереженні якісних показників частіше порушується цілісність шкаралупи, що веде до проникнення патогенних мікроорганізмів у білок.
  3. Занадто тонка, крихка шкаралупа або у м’якій оболонці. Внутрішній зміст не має достатнього захисту від зовнішнього проникнення.
  4. Брудна шкаралупа. Причина – погані умови утримання. Залишки посліду можуть інфікувати продукт.
  5. Неоднорідна по товщині оболонка говорить про незбалансованість корму. У птахів є гормональні порушення, вони знаходяться в стані стресу. Яйця несмачні.
  6. Згустки крові на жовтку є ознакою травми, порушення гормонального інфекційного захворювання.

Годуючої матері не треба вживати в їжу сирі та смажені яйця. Не слід включати в раціон качині, гусячі яйця. Вони частіше піддаються зараження сальмонелою, що підвищує ризик інфікування матері та дитини. В них підвищений, порівняно з курячими та перепелиними, вміст жиру.

Чим можна замінити

При алергічної реакції у дитини після появи в раціоні матері курячих яєць необхідно припинити їх прийом. В якості заміни підійдуть перепелині. Вони не містять білки-алергени, подібні курячим. Не прийняття організмом немовляти будь яєць, у будь-якій формі, означає в майбутньому відмова від продуктів, де вони можуть міститися: у випічці, вареній ковбасі та сосисках, сирники.

Замість них малюк отримає необхідні поживні речовини з молочних продуктів, дієтичних сортів м’яса. У тесті, в якості розпушувача, в таких випадках використовують соду і оцет (гашеные), для зв’язування інгредієнтів в сирники – сметану, в котлетах – тертий сиру картоплю.