Вівсяне печиво при грудному вигодовуванні: чи можна їсти

Раціон жінки в період лактації повинен включати в себе тільки корисні для малюка продукти. Однак багатьом мамам дуже хочеться побалувати себе смачним десертом. Самим безпечним з солодощів вони вважають вівсяне печиво. Але більшість мам перед тим як їсти це ласощі, задаються питанням, а чи дозволено їсти вівсяне печиво при грудному вигодовуванні?

Варто його їсти

Печиво з вівсяної муки не є алергеном, а його техніка приготування безпечна для людського здоров’я. Доведено, що борошно з вівса набагато корисніше житнього або пшеничного. Цей продукт включає в свій склад необхідні корисні вуглеводи для матері в період лактації.

Однак не варто відразу йти в магазин і купувати таке печиво. В промисловому варіанті можна виявити небезпечні для малюка домішки, тому краще приготувати його вдома самостійно. Такий варіант оптимальний, тому що сама мати може регулювати кількість необхідних компонентів, а також вибирати тільки свіжі та якісні інгредієнти.

Дозволені обсяги

Ні в якому разі годуючої матері не можна їсти покупне вівсяне печиво. Їсти домашній десерт можна в невеликих кількостях. Зазвичай вживати його рекомендують з однієї штуки на добу, запиваючи чаєм. Після годування малюка молоком необхідно ретельно стежити за його реакцією, якщо алергія відсутня, їсти печиво можна до 5 штук. Насправді при нормальній реакції дитини на з’їдений мамою десерт його дозволяється вживати в необмежених кількостях, однак це може сильно позначитися на стані фігури.

Корисні якості

Вівсяне печиво при грудному вигодовуванні багато лікарі не тільки дозволяють вживати, але і радять. Це обумовлено тим, що в ньому міститься велика кількість вітамінів і необхідних для здоров’я і розвитку організму мінералів.

  1. Вівсяний борошняний продукт багатий вітамінами А і В6, а також великою кількістю мінералів.
  2. Вівсянка являє собою продукт, не викликає алергію. Також при його вживанні матір’ю під час лактації не виникають коліки у малюка.
  3. При додаванні в десерт злаків і кунжуту організм матері і дитини буде отримувати додаткові необхідні елементи.
Дивіться також:  Дитина не їсть прикорм: що робити, якщо дитина відмовляється, як привчити

При випіканні печива в домашніх умовах потрібно звернути увагу на кількість цукру. Цей компонент необхідно виключити або знизити до мінімального рівня. Це обумовлено тим, що цукор – сильний алерген для незміцнілого дитячого організму, тому його можна замінити фруктозою, наватом або іншими натуральними підсолоджувачами.

Корисні рецепти

Щоб жінка могла піклуватися про здоров’я свого дитя, їй необхідно знати кілька простих і корисних рецептів приготування вівсяного десерту.

«Простіше простого»

Що потрібно:

  • стакан подрібнених пластівців з вівса;
  • пара столових ложок цукру-піску;
  • яйце;
  • дві третини упаковки масла;
  • жменя волоських горіхів.

Як приготувати:

  1. На сковороді підсмажуються вівсяні пластівці. Зазвичай цей процес займає всього 10 хвилин. Потім пластівці остуджувати і подрібнюються до консистенції порошку. Тут можна використовувати блендер.
  2. У вівсяний порошок всипати подрібнені горіхи.
  3. Жовток відокремлюється від білка і змішується з цукровим піском, а потім в цю масу втручається масло.
  4. Всі описані і підготовлені інгредієнти змішуються між собою в одній ємності до отримання однорідної маси.
  5. З тіста скочуються грудочки, які потрібно трохи приплюснути.
  6. Випікається десерт в духовці до отримання коричневого відтінку.
  7. Час приготування страви – 1 годину.

Щоб знизити алергічний ефект, цукор слід замінити фруктозою. Горіхи потрібно виключити з десерту при наявності алергії на них у малюка. Горіхові ядра можна замінити невеликою кількістю сухофруктів.

«З корицею»

Що потрібно:

  • 3 склянки вівсяних пластівців;
  • 4 столові ложки борошна вівсяної;
  • неповний стакан молока;
  • 3 яйця;
  • 5 великих ложок меду;
  • 3 ложки олії оливи;
  • чайна ложка кориці;
  • трохи сухофруктів або горіхів.

Як приготувати:

  1. Молоко нагрівається, а потім у нього всипається мука і пластівці. На деякий час цю масу слід залишити, щоб інгредієнти наїлося молоком.
  2. Потім всипати сталеві компоненти, і суміш ретельно перемішується до однорідної консистенції.
  3. З тіста скочується печиво, яке випікають в духовій шафі, розігрітому до 180 градусів протягом 20 хвилин.
Дивіться також:  Дитина відмовляється від суміші: що робити при змішаному вигодовуванні

Є таке печиво в період лактації дозволяється тільки у разі, коли у малюка відсутній алергія на корицю. Також потрібно враховувати реакцію дитини на додані горіхи і сухофрукти. Починати вживання печива слід з маленького кількості, поступово її збільшуючи.

Інше печиво

Багато жінок не можуть постійно є тільки вівсяний десерт, тому вони шукають, яке ще їм дозволено печиво. Також під час лактації можна їсти й інше печиво. Серед них рекомендовано вживати:

  • мультизлаковый десерт;
  • галетне печиво без цукру «Марія»;
  • печиво «Ювілейне» (ранковий або топлене молоко).

Варто врахувати, що галетне печиво «Марія» жінці, яка годує малюка, можна вживати щодня. Такий дозвіл діє тому, що «Марія» не містить великої кількості жирів і шкідливих компонентів. Також галетне печиво «Марія» практично позбавлене цукру і шкідливих барвників.

Однак при покупці десерту в магазині треба читати його складу. У ньому повинні бути виключно корисні компоненти, і їх список повинен бути коротким. Якщо «Марія» містить будь-які добавки групи Е, барвники або консерванти, її необхідно залишити на полиці в магазині і віддати перевагу іншій продукції.

Підсумок

Яке печиво слід їсти під час лактації? На це питання можна відповісти однозначно: вівсяне і «Марію». Це пояснюється тим, що ці варіанти десерту містять невелику кількість цукру, який може стати причиною поганого самопочуття дитини, а також викликати у нього алергію.