Цибулю в прикорм: коли вводити, з якого віку, користь і шкоду для дитини

Введення прикорму — важливий, інтригуючий і складний етап у житті кожної молодої сім’ї. Батьки намагаються давати малюкові корисну і смачну їжу. Але часто виявляється, що їм самим складно вирішити, що і коли запропонувати дитині. Один з найбільш частих питань, яким мучаться новоспечені мами і тата — коли і як вводити прикорм цибулю. Сумніви викликає той факт, що цей неймовірно корисний продукт викликає сильне подразнення органів травлення.

Чи можна дитині цибулю і з якого віку

У кожної маленької людини, від самого його народження, процес живлення відбувається по-різному. Відповідно, не існує універсальних правил, коли і як слід годувати дітей тією чи іншою їжею. Однак лікарям і батькам вдалося виробити систему загальних рекомендацій.

Відповідно до сучасного підходу, годувати малюка цибулею можна і потрібно! Однак їм доповнювати раціон варто лише після того, як введений основний овочевий прикорм.

Для дітей на штучному вигодовуванні це приблизно вік півроку. Для немовлят — 7-8 або навіть 9 місяців.

Важливо, що в харчуванні дітей до року може використовуватися тільки варену цибулю. Його слід додавати до основних продуктів невеликими порціями — по 1-2 чайних ложечки пюре. Що стосується свіжого зеленого і ріпчастої цибулі — їх не варто давати дітям молодше 3 років.

Коли вводити прикорм?

Цибуля — непростий за своїм складом продукт. У вареному вигляді він втрачає ряд корисних сполук і калорій. Тим не менш на його перетравлення і засвоєння організму дитини доводиться витрачати багато енергії.

Тому важливо правильно вибрати момент, щоб дати малюкові спробувати цибуля:

  • Не варто пропонувати новий продукт, якщо у нього активно ріжуться зубки або присутня підвищена температура.
  • При порушенні роботи ШЛУНКОВО-кишкового тракту краще почекати, поки стілець і самопочуття малюка прийдуть в норму.
  • Вводити прикорм цибулю треба разом з добре відомими, простими продуктами. Наприклад, з кабачком або капустою.
Дивіться також:  Другий прикорм: як і коли правильно вводити, послідовність продуктів

Коли вводити в раціон немовляті?

Навколо харчування немовлят сьогодні киплять палкі суперечки. Немає єдиної думки про те, скільки потрібно годувати грудьми, коли давати дорослу їжу і як. Але досвідчені жінки давно говорять про те, як визначити, чи безпечний конкретний продукт для конкретної дитини.

Отже, якщо ви:

  • Їли цибулю під час вагітності.
  • Їсте цей овоч при годуванні.
  • Не страждаєте від нього печією або порушенням травлення, то боятися нема чого!

Як підгодовувати цибулею дітей на сумішах?

Якщо малюк знаходиться на штучному вигодовуванні або погано набирає вагу, то його першою їжею, швидше за все, будуть каші та м’ясні продукти. У такому разі цибулю можна додати до паштету. Це поліпшить смакові якості і дозволить дитині швидше звикнути до свого раціону.

Користь і шкода для малюка

Ріпчасту цибулю, незважаючи на його різкий і не всім приємний смак, дуже корисний для людського здоров’я. У ньому міститься велика кількість інуліну, а також вітаміни, мінеральні компоненти і клітковина.

Завдяки високій концентрації корисних речовин комплексно впливає на організм дитини:

  • Надає зміцнюючу дію на імунну систему.
  • Благотворно впливає на клітини кісткового матеріалу, допомагаючи їх активного росту.
  • Підвищує секрецію шлункового соку.
  • Сприяє нормалізації травлення та підвищує апетит.
  • Перешкоджає розмноженню хвороботворних і небезпечних мікроорганізмів.

Протипоказання

Природно, що всі корисні властивості в повній мірі притаманні тільки сирому луку. Тим не менш, давати його дитині не можна навіть для профілактики хвороби, у сезон загострення простудних інфекцій.

Не оброблений ріпчасту цибулю часто чинить на організм дитини шкідливий вплив:

  • Підвищує кислотність шлунка, що призводить до порушення травлення, стільці, викликає сильний біль.
  • Змінює роботу бронхіальної системи, що особливо небезпечно для малюків, схильних до хвороб дихальних шляхів.
Дивіться також:  З якого віку можна давати ячну кашу дитині: правила харчування немовляти

Крім того, цей овоч у свіжому вигляді є сильним алергеном.

Запобіжні заходи

Всім дітям, незалежно від того, на грудному, змішаному або штучному вигодовуванні вони знаходяться, корисно їсти варену цибулю. Головне, вводити його в раціон своєчасно, коли животик малюка вже звик до дорослої їжі.

Щоб уникнути можливих проблем, додавати його в прикорм потрібно:

  1. З половини чайної ложки.
  2. Виключно у складі овочевих пюре або м’ясних паштетів.

Щоб приготувати якісний і безпечний прикорм, краще всього використовувати овоч, вирощений на власному городі або в приватному господарстві. Якщо такої можливості немає, то потрібно уважно оглядати цибулю в магазині перед покупкою і під час готування.

Не можна використовувати коренеплід, на якому є сліди гниття. Нехарактерний запах і колір також говорять про погану якість продукту.

Прихильникам принципу природного прикорму, при якому дитина отримує ту ж їжу, що і його мама, слід виключити зі складу своїх страв сирої і зелений лук. Їх категорично не рекомендується давати їсти дітям, які не досягли віку 3 років. Що стосується вареного і запеченого часнику — в невеликих кількостях він не завдасть дитячому організму ніякої шкоди.