Судак, запечений в духовці — швидко і смачно. Рецепти приготування судака

Добрий день дорогі читачі!

Сьогодні у нас дуже апетитна і не менш корисна тема розмови. Будемо готувати з Вами запеченого судака. Думаю даний сорт риби знайомий всім, і можливо не з чуток. Мешкають ці річкові плаватели в прісних водоймах і родом із сімейства окуневих. Ну все трохи вікіпедії досить, думаю пора переходити до способів приготування.

Варіантів приготування такої страви дуже багато. Найпопулярнішими є ті, що запікаються в духовці. Даний спосіб дозволяє не тільки зберегти всі корисні речовини, але і досить швидкий у приготуванні. Так що для любителів риби знайшлося чудове рішення. Яке? Поговоримо про це нижче, так що спускаємося…

Розібратися з представленими рецептами зможе будь-який з Вас. Починаючи від юного кулінара і закінчуючи господині з величезним досвідом. Адже кожен варіант розписаний покроково, так що питань на даному етапі виникнути не повинно.

Запікати рибку ми станемо не тільки цілком, але і шматочками. Будемо використовувати способи з фольгою та без неї. Десь додамо овочів у вигляді гарніру, а десь і у всі обійдемося без них. Одним словом кожен зможе знайти підходящий для себе рецепт. Ну, що приступаємо до вивчення…

Судак, запечений в духовці цілком. Покроковий рецепт:

Давайте почнемо наше сьогоднішнє приготування з класичного рецепту. Запечемо очманілу рибку в духовці. Чим мені сподобався цей варіант запікання, він досить простий у приготуванні. Нам буде потрібно мінімум зусиль і часу, щоб отримати чудову закуску до святкового столу. Головне при цьому не забути про прикраси: зелень, лимон, свіжі овочі. Так, що запасаємося необхідною кількістю інгредієнтів і беремося за справу.

Нам буде потрібно:

  • Судак — 1 шт.
  • Олія оливкова — 2 ст. ложки
  • Лайм — 1 шт.
  • Перець, сіль — за смаком
  • Розмарин свіжий — 1 гілочка
  • Петрушка і кріп

Приготування:

1. Першим ділом необхідно буде підготувати тушку риби. Для цього зачистите її від луски, видалити плавники і зябра. Обов’язково приберіть всі нутрощі. Після знову гарненько промийте. І просушіть за допомогою паперового рушника, злегка промокнувши тушку.

Тепер покладіть рибу на дошку і зробіть не глибокі надрізи з двох сторін. Відстань між надрізами близько 2 див.

Для оброблення і обробки риби бажано використовувати відповідну дошку призначену тільки для цих цілей.

2. Приступаємо до наступного етапу. Нашу рибку необхідно добре просолити. Не тільки зверху, але і всередині черевця посипаємо сіллю і чорним меленим перцем.

Слідом посипаємо січену зеленню. Сюди відноситься кріп і петрушка на вибір. Заздалегідь промийте її і просушіть, після дрібно нашаткуйте.

3. Заправлену тушку поллємо оливковою олією. Легкими рухами, розтираючи по всій рибі.

Подібну маніпуляцію повторимо з двох сторін.

4. Так рибка для запікання готова, залишилося ще трохи рухів. Тепер підготуйте лайм, обов’язково промийте. Наріжте кружечками, не викидаємо відходи, що залишилися від фрукта. Цим цитрусовим соком ми будемо поливати рибу. А в черевце складемо часточки лайма і свіжу гілочку розмарину.

Залишаємо рибу на 10-15 хвилин при кімнатній температурі для маринування. Якщо у Вас немає цього часу, нічого страшного можете відразу приступити до запіканню.

Деко для запікання застелити фольгою так, щоб по краях залишилися борти. Злегка бризніть оливковою олією і викладіть тушку замаринованого судака. Накрийте його тієї ж фольгою.

Запікати нашу рибку будемо в розігрітій духовій шафі до 180 градусів протягом 40-45 хвилин до готовності. Ну, що наше блюдо готове. Не поспішайте відкривати фольгу, а то можете обпектися парою. Витримайте трохи, а потім приступайте до подачі. Виклавши судака на тарілку, прикрасивши його свіжими овочами.

Рецепт приготування судака з картоплею шматочками

Розглянемо ще один цікавий рецепт. Який зовсім не схожий на попередній. У даному варіанті ми приготуємо не тільки гарячу закуску з риби, але і гарнір до нього. Так от часу нам буде потрібно трохи більше, зате результат порадує подвійно.

Дивіться також:  Курка на солі в духовці — 7 рецептів приготування курки на сольовий подушці

Чим мені сподобався цей варіант, тим що у складі використовується філе риби. А це означає, що зачищати кістки під час прийому їжі не доведеться. У багатьох виникають з даним процесом проблеми, особливо у дітей.

Нам буде потрібно:

  • Філе судака — 500 гр.
  • Картопля — 500 гр.
  • Борошно — 1 ст. ложка
  • Масло вершкове — 30 гр.
  • Цибуля ріпчаста — 1 шт.
  • Сир твердий — 70 гр.
  • Сіль за смаком
  • Приправа для риби — на смак

Приготування:

1. Приготування даного страви ми почнемо з обсмажування цибулі. Зачистите його від лушпиння, промийте. Після нарізаємо тонкими півкільцями.

Потім розтопіть на сковороді шматочок вершкового масла і обсмажте на ньому нарізаний лук. Смажити до готовності овочів.

2. З картоплею ми зробимо трохи інакше. Зачистимо його від шкірки, після наріжемо невеликими пластинами. Намагайтеся різати як можна тонше, щоб під час запікання картопля встиг дійти до готовності.

3. Тепер приступимо до нарізки філе. Беремо судака і ріжемо його на рівні шматочки. Ширина одного від 4 см і більше. Укладаємо шматочки на лист для запікання змащений маслом. Солимо і перчимо рибу за смаком.

4. Поверх підготовленої риби викладаємо смажену цибулю, розподіливши його рівномірно. Аналогічно робимо і з різаним картоплею.

Не забуваємо посолити овочі перед запіканням. Можна використовувати для цих цілей різні приправи.

Справа залишилася за малим. Тепер посипаємо картоплю борошном і заливаємо необхідному кількістю води.

А щоб маса вийшла золотистої, хрусткою і досить соковитою ми додамо шматочки вершкового масла. Попередньо розрізавши їх на часточки середнього розміру.

Саме час відправити нашу страву запікатися. Але перш накрийте його фольгою або скляною кришкою.

Запікати масу будемо при температурі 200 градусів протягом 45 хвилин. За 10 хвилин до готовності акуратно зніміть кришку і посипте його тертим сиром. Через деякий час виймаємо наш шедевр з духової шафи. За допомогою ножа і лопаточки нарізаємо запіканку, подаємо до столу.

І не забуваємо прикрасити частування свіжо різаної зеленню. Вона тут виявиться, як завжди, до речі.

Готуємо судака у фользі — швидко і смачно

Судак досить популярний вид риби, який подобається всім. Дітки і дорослі від неї просто в захваті. А все тому, що в ній міститься мінімальна кількість кісток. Та й смак дуже ніжний і проста в приготуванні. Ось зараз ми і розглянемо швидкий варіант приготування.

Ідеальним гарніром для такої страви стане рис і відварні овочі.

Нам буде потрібно:

  • Судак — 1 шт.
  • Лимон — 1/2 шт.
  • Сіль, перець чорний мелений — за смаком
  • Олія оливкова — 20 мл

Приготування:

1. Перш підготуємо рибу. Судака випатрайте, потім видаліть голову і плавники. Ось тепер ретельно промийте її не тільки зовні, але і всередині. Зробіть надрізи з обох сторін.

Розстеліть на деку досить великий шматок фольги. На неї покладіть тушку риби і приступайте до маринування. Перш полийте лимонним соком, не упускаючи ні один надріз. Потім посипте сіллю і чорним меленим перцем. Гарненько розітріть її з усіх сторін. І полийте оливковою олією.

Тепер ретельно оберніть фольгою з усіх сторін. Розігрійте духовку до 200 градусів і поставте запікати. Час запікання може варіюватися починаючи від 35 до 45 хвилин.

2. Через деякий час виймаємо судака з духової шафи. Трохи витримуємо його на столі, потім виймаємо з фольги. Подавати будемо в гарячому вигляді, але і в холодному вона виходить ні трохи не гірше.

Рибка вийшла дивною. Дуже хрусткою і досить смачний. Рецепт простий в приготуванні, тому завжди тримаєте його під рукою.

Дивіться також:  Печінкові оладки: рецепти приготування оладок з печінки, щоб були мякими і пишними

Судак по-домашньому з овочами

Ну, що готові приступити до приготування наступної страви. А давайте запечемо рибку на овочевий шубці. Обіцяю буде не тільки смачно, але і дуже корисно. До речі набір продуктів самий звичайний. Напевно ці коренеплоди є у Вашому холодильнику. Все пора починати готувати.

Нам буде потрібно:

  • Судак — 1,5-2 кг.
  • Перець болгарський — 2 шт.
  • Цибуля червоний — 2 шт.
  • Морква -1 шт.
  • Помідори — 1 шт.
  • Олія оливкова — 50 мл
  • Спеції, сіль, перець мелений

Приготування:

1. Перш підготуємо судака, зачистимо від луски. Після видаляємо нутрощі, зябра і плавники. І не забуваємо після обробки ретельно промити тушку. В принципі процес обробки риби зовсім не відрізняється від попередніх.

Потім судака нарізаємо на шматки середнього розміру. Середня ширина одного від 3 см. і більше.

2. Щоб рибка була не тільки апетитною, але і смачною потрібно підготувати суміш для маринування. Для цього візьміть невелику, але глибоку чашу. Всипаємо в неї суміш спецій, ідеально підійдуть ароматні трави у вигляді сушеного розмарину. Сюди ж додати суміш перців для аромату, пекучий перець і звичайно ж сіль.

Всю ароматну масу заливаємо оливковою олією і ретельно перемішуємо.

Готовим маринадом обмазуємо всі шматочки риби. Складаємо один на одного, і на час прибираємо в бік. Скоро ми повернемося сюди.

3. Тепер приступимо до підготовки овочів. Моркву очищаємо і нарізаємо кільцями. Перець болгарський зачищаємо від насіннєвого гнізда. Різати не будемо тонкою соломкою. Очищений червоний цибулю шаткуємо півкільцями.

На форму змащену олією викладаємо шубку з овочів. Обов’язково посоліть за смаком.

Зверху викладіть мариновану рибу, різану шматочками. Викладати слід в один шар.

Тепер додамо різаних свіжих помідор, як показано на фото. Накриємо фольгою, щільно закріпимо її по краях. Ставимо в духовку, заздалегідь розігрівши її до 200 градусів. Запікати будемо протягом 20-25 хвилин. Через зазначений час знімемо фольгу і продовжимо запікати ще протягом 5-10 хвилин.

Страву можна подавати до столу. До речі такий шедевр займе головне місце на святковому столі. Тому не варто проходити повз цього рецепта. Варто прислухатися до рекомендацій і використовувати їх на ділі.

Найсмачніший рецепт судака в солодкому маринаді

У даному рецепті представлено два рецепту. Один з них виконаний на сковороді і в клярі. У другому випадку все набагато простіше, в духовці. Незважаючи на відмінності в приготуванні, кожен з страв виходить по своєму дуже смачним. Тому не намагайтеся зупинятися на одному, пробуйте постійно.

Дуже мені сподобався цей незвичайний маринад з медом. Думаю випробувати його вже в найближчі вихідні. Велике спасибі автору відео за настільки корисні поради в приготуванні.

Судак фарширований в духовці

Судак фарширований є найбільш ефектним стравою на святковому столі. Не варто боятися назви, обов’язково спробуйте приготувати. Весь процес буде розписано поетапно, що значно скорочує час. Насправді цей процес тільки здається складним, насправді все набагато простіше.

Нам буде потрібно:

  • Судак — 1 шт., приблизно 1 кілограм
  • Цибуля ріпчаста — 3 шт. (невеликі)
  • Скибочки білого хліба — 60 гр.
  • Молоко — 50 мл
  • Масло вершкове — 20-30 гр.
  • Сіль, перець мелений чорний, часник суш., паприка — за смаком

Приготування:

1. Давайте насамперед заготовимо ріпчасту цибулю. Так як він буде піддаватися тепловій обробці, і в подальшому йому потрібно трохи часу для охолодження.

Перш зачистите овоч від лушпиння. Потім наріжте, як можна дрібніше. На сковороді розтопити шматок вершкового масла і обсмажте на ньому цибулю до готовності. Готовність можна визначити по світло-золотистого кольору.

2. Тепер повернемося до рибки. Судака насамперед зачистити від луски і нутрощів. Потім видалити плавники і зябра. Після розгорніть до себе черевцем і видаліть хребет.

Дивіться також:  Цвітна капуста в духовці – швидкі і смачні рецепти приготування запеченої капусти

Робиться це так, з боку голови спочатку відрізаємо хребет. Потім за допомогою пальців рук проходимо по всій довжині судака. Візьміть ніж і в непрохідних місцях надрезайте кістка. Трохи не доходячи до хвоста відрізаємо ножицями. В результаті на руках у Вас повинно залишитися філе риби з реберними кістками.

Наше завдання тепер зняти всю м’якоть з шкірки, але перш необхідно видалити реберну частину. Тут все досить просто. Оселедець чистили хоч раз? Так, напевно кожен стикався з цією процедурою і не раз. Так ось тут ситуація аналогічна, зрізати будемо за допомогою ножа.

Намагайтеся прибирати тільки реберну частину, не зрізуючи зайвого.

Ось тепер можна сміливо знімати м’якоть. Дану маніпуляцію будемо проводити звичайною столовою ложкою, зскрібаючи всі рибне м’ясо з шкіри.

У результаті повинна залишитися абсолютно чиста шкіра судака. Після цього зніміть м’якоть з хребта і ребер.

3. Відокремлене м’ясо нарізаємо на шматочки. Якщо у Вас є можливість можете скористатися м’ясорубкою або блендером.

Тепер заправимо судака за смаком: сіллю, меленим перцем, часником і паприкою.

Ретельно все перемішуємо до отримання однорідної консистенції. Начинка практично готова, залишилося кілька формальностей.

4. Скибочки хліба замочити в молоці, до повного їх розм’якшення. Перед цим обов’язково зріжте кірки. І після можна додавати в заготовлений фарш. Тільки попередньо вичавіть з булки зайву рідину. Сюди ж начинку додаємо смажену цибулю. Ще раз все перемішуємо.

Так начинка готова, можна приступити до фаршированию судака. Але колись необхідно зшити рибу нитками. Наприклад, пошили невелику відстань, потім начинили. І подібну маніпуляцію продовжуємо до самого кінця.

Тепер викладемо начинену рибу на лист, змащений маслом. Укладати будемо швом вниз, відразу ж надавши тушці певну форму. Ставимо деко в розігріту духовку до 180 градусів. Час запікання 40-45 хвилин.

Через деякий час виймаємо готового судака. Даємо йому трохи охолонути і можна приступити до декорації. Прикрашати тушку будемо візерунками з майонезу. Для цього з одноразового мішечка необхідно змайструвати кондитерський корнетик. Робиться це дуже легко. Просто викладіть соус в мішечок, заженете його в кут і відріжте кінчик кута. Тепер при легкому натиску ми будемо отримувати тонкий струмінь соусу.

Декорація може бути у всіх різна. Можна зобразити луску рибу, та й взагалі тут вже, як спрацює фантазія. Приємного апетиту!

Запікаємо судака з картоплею і цибулею в сметанному соусі

Розібрали практично всі варіанти запікання судака. Але все ж один упустили. Будемо говорити про смачну рибку запеченої під сметаною. Все-таки володіє цей молочний продукт якимсь специфічним смаком, який і надає нашій страві незмінний смак.

А щоб блюдо вийшло більш ситним додамо до нього картоплі. Таким чином, в результаті ми отримуємо готову рибу і гарнір до неї. А пізніше можна додати ще й свіжі овочі: огірки, помідори. Так, що фантазуємо як вміємо…

Рецепт супер, дуже сподобалася рибка. Так і картопелька порадувала, вся така ніжна. І найголовніше при мінімальному додаванні рослинного масла. Так, що раджу і Вам випробувати даний спосіб приготування. Мені здається повинно сподобається.

Коли починала писати статтю, думала, що знаю про цю рибу все. Але виявилося все зовсім інакше. Виявляється стільки смачних страв можна приготувати. І всі при мінімальній кількості продуктів. Так, що забираємо підходящий рецепт в свою скарбничку і обов’язково готуємо. А не так просто записали і забули, як люблять робити це багато.

Хлопці, щоб не втратити статтю з виду можете зберегти її в своїх закладках. А ще краще поділитися з друзями в соціальних мережах. Вже вони то точно оцінять Ваш пост по достоїнству.

На сьогодні у мене все, до нових зустрічей, дорогі передплатники!