Сир при грудному вигодовуванні і запіканка:

Під час лактації жінці рекомендується відрегулювати своє меню, виключивши продукти і страви, які викликають у дитини алергічну реакцію або погіршення самопочуття. Також забороняється їсти їжу, до складу якої входять хімічні добавки, консерванти і барвники.

Раціон годуючої мами мізерний, тому їй необхідно заповнювати в організмі рівень вітамінів і мікроелементів. Одним з найбільш корисних продуктів є сир. Так як цей кисломолочний продукт містить кальцій, білок та безліч вітамінів, лікарі радять вживати сир при грудному вигодовуванні практично всім жінкам.

Користь

Сир містить безліч корисних речовин, необхідних організму для правильного функціонування. Головними його корисних властивостей є наступні критерії.

  1. Велика кількість легкозасвоюваного білка повністю розщеплюється організмом і тому не відкладається в жирових тканинах.
  2. Корисними і матері, і дитині стануть вітаміни А, В, Е, С і РР, які містяться в сирі у великій кількості.
  3. Кальцій допомагає дитині у формуванні міцної кісткової системи і м’язів.
  4. Сир дозволяє зміцнити імунітет і мамі і немовляті.
  5. На основі корисних речовин, що містяться в сирі, можна відростити довгі об’ємні волосся, а також зміцнити нігтьові пластини і зуби.

Рекомендації до вживання

Лікарі дозволяють їсти сир відразу після народження малюка. Але необхідно дотримуватися деяких обмежень, щоб не викликати у дитини погіршення самопочуття. В день матері можна з’їдати не більше 100 г сиру. Віддавати перевагу варто продукту, жирність якого становить 5-9%.

Що вживати не радиться

Якщо кисломолочний продукт несвіжий, при грудному вигодовуванні їсти його не можна, так як він може заподіяти мамі і малюкові шкоди. Вживання матір’ю зіпсованого сиру здатне привести до того, що у дитини з’явиться рідкий стілець і хворобливі відчуття в області живота, можливе отруєння.

У тому випадку, якщо у жінки є індивідуальна непереносимість цього продукту, краще відкласти сир в бік. Це пояснюється тим, що у немовляти може виникнути така ж непереносимість, а це призведе до появи у нього здуття, діареї, запорів, розлади стільця і алергії.

Коли у матері немає негативних реакцій на вживання сиру, а у дитини вони присутні, жінці слід тимчасово відмовитися від цього продукту. На цей період замінити його можна ряжанкою або йогуртом.

Дивіться також:  Пляшечки для годування новонароджених: які краще вибрати, рейтинг

Способи приготування

Сир зі сметаною

Багато жінок люблять вживати сир разом зі сметаною і цукром. Проте таким способом приготування захоплюватися не можна, так як сметана – досить жирний продукт, який може погіршити травний процес у дитини.

Є в невеликих кількостях таку сирну масу дозволяється, якщо використовувати нежирну сметану. Також така їжа сприяє розумовому розвитку немовляти. Вживати такий продукт можна тільки вранці, щоб зменшити активність роботи печінки дитини. Дозволений обсяг вживання сметани в перший місяць після пологів – 1 чайна ложка. А по другий місяць цей об’єм можна збільшити до 2 ложок.

Сир у формі запіканки

Запіканка дуже корисна в період лактації, до того ж вона швидко і легко готується. Краще всього користуватися наступним рецептом під час грудного вигодовування.

Інгредієнти:

  • сир 5-9%;
  • 2 курячих яйця;
  • 3 ст. л. манної крупи;
  • за бажанням можна додати фрукт, не викликає алергію у дитини;
  • трохи цукру.

Для приготування необхідно змішати всі інгредієнти і викласти їх на форму. Підготовлене блюдо слід на півгодини помістити в духову шафу. Перед вживанням годуючим мамам дозволяється змастити запіканку ложкою нежирної сметани.

В перший місяць життя малюка не варто їсти таку страву щодня, так як це може привести до появи у немовляти підвищеного газоутворення, кольок і діареї. Щоб уникнути таких наслідків, необхідно поступово вводити в меню матері запіканку і постійно спостерігати за самопочуттям дитини. Також слід зробити вибір, що є мамі – сир або запіканку. Вживати обидва блюда одночасно не рекомендується.

Вареники з сиром

Вареники не принесуть ніякої шкоди ні матері, ні дитині, але під час такого приготування сир втрачає невелику кількість своїх корисних властивостей. Однак цей процес іноді є перевагою, так як сир стає менш алергенним.

Дивіться також:  Суміш для недоношених дітей: рейтинг кращих з назвами

Завдяки цій жінці можна їсти вареники в період лактації. У перший місяць після пологів необхідно дотримуватись наступного рецепту приготування вареників.

Потрібно підготувати тісто, в окремій ємності змішати сир з одним яйцем і все ретельно перемішати.

Величезним плюсом сиру є те, що його можна вживати годуючим жінкам навіть тоді, коли дитина ще не досяг віку 1 місяця. Однак не варто зловживати цим продуктом. В своє меню мама повинна вводити сирну їжу з великою обережністю і постійно стежити за реакцією свого малюка.

Якщо у дитини спостерігається погіршення травлення або загального самопочуття, необхідно відмовитися від цього продукту і замінити його іншою кисломолочної їжею, щоб організм дитини трохи звик до неї. У тому випадку, якщо самопочуття малюка не стабілізується в короткий термін, потрібно якомога швидше звернутися до лікаря.