Рисова каша для немовляти: як приготувати для першого прикорму, рецепти

Коли дитині виповнюється півроку, настає час для знайомства з новими продуктами. Нерідко в ролі першого прикорму виступають круп’яні страви. Рисова безмолочна каша для немовляти (після гречки) займає почесне друге місце. Це виправданий вибір, адже вона відмінно засвоюються дитиною, має важливі поживні речовини і при необхідності здатна підкоригувати стілець дитини.

Користь і шкода рисової каші для грудних дітей

Страви з рису підходять для живлення більшості людей, в тому числі і дітей. Тому фахівці з дитячого харчування рекомендують його давати дітям по досягненні ними піврічного віку.

Якщо правильно привчати до рису, він здатний дати їм багато користі:

  • нормалізує функціонування видільної системи і шлунково-кишкового тракту;
  • очищає організм дитини від токсинів;
  • позитивно впливає на нервову систему;
  • поповнює запаси організму поживними речовинами.

Цей злак багатий вітамінами групи В, РР, Н, Е. Також містить він і сполуки калію і заліза, магнію і цинку, селену і йоду, кремнію. Присутні в рисових зернах і амінокислоти, такі як лейцинова, лизиновая, фенилаланиновая, валиновая та інші.

Наявність складних вуглеводів додатково підвищує цінність продукту. У ньому є крохмаль, пектини і клітковина.

Ніжна в’язкість рисової каші буде добре впливати на дитячий організм, і дитині 1 рік обов’язково потрібно її їсти. Вона сприяє енергійності крихти і хорошого набору маси тіла.

Алергія на рис відзначається рідко, так як цей злак у більшості випадків нейтральний. Навіть якщо небажана реакція з’явилася після цієї каші, то виною цьому нерідко стають фруктові добавки. Шкода рисової крупи при частому її вживанні в тому, що вона здатна викликати запор. Ще цей злак містить у собі фитиновую кислоту, яка знижує відсоток засвоєння заліза і кальцію. У дітей, що не переносять клітковину, можуть виникати кольки в шлунку і нудота.

Дивіться також:  Яблука при грудному вигодовуванні:

Коли вводити прикорм

Оскільки рисова каша може бути в якості другого, а іноді, при порушеннях стільця в дитини, і першого злакового прикорму, то введення її в раціон дитини буде приблизно 6-7 місяців для немовлят. Искусственников можна привчити до цього продукту вже 5 або в 6 місяців.

Існує кілька причин, чому рисова каша в першу чергу хороша для знайомства з крупами:

  • це продукт без глютену, він гіпоалергенний;
  • складні вуглеводи дають енергію;
  • наявність крохмалю сприяє обволіканню слизової оболонки органів травлення і нормалізує мікрофлору;
  • до зазначеного віку в малюка вже вистачає рівня ферментної діяльності ШКТ для гарного засвоєння даного продукту.

Для успішного знайомства малюка з рисовою кашею від батьків вимагається терпіння і знання правил прикорму.

Як приготувати рисову кашу дитині

З’ясувавши, що рисова каша — відмінне блюдо для немовляти, потрібно розібратися, як її готувати. Коли він вже трохи підросте, в тарілку додаються шматочки фруктів, які немовляті вже знайомі. Сіль і цукор кладуть у страву в якості приправи тільки після року.

Для того щоб старшій дитині зварити рис, крупу готують так:

  1. Промивають у великому обсязі води, щоб остання рідина вже була прозорою. Таким чином забирається клейкість.
  2. Звичайний рис заливають теплою водою і витримують його півгодини. Сорт злаків з довгастими зернами заливають окропом на чверть години. Останній раз обполіскують водою кімнатної температури.
  3. Крупу закладають в ємність і заливають вдвічі більшим об’ємом киплячої рідини (200 мл рису беруть 400 мл води).
  4. Потім ретельно перемішують і особливо лопаткою «проходяться» по дну каструлі, щоб не прилипло.
  5. Варять приблизно протягом півгодини, це залежить від обсягу вмісту ємності — чим менше крупи, тим швидше доходить до готовності.
  6. В кінці можна промити вже готовий рис. Таким чином позбуваються зайвої крохмалю.
Дивіться також:  Зі скількох місяців можна давати дитині яблуко і як приготувати прикорм

Якщо мама немовляти вирішила готувати кашу йому самостійно, то перші рази педіатри радять її протирати вручну або блендером.

Популярні способи приготування

Сьогодні вже нечасто мами готують рисову круп’яну кашу дитині, більшість з них користується фабричними. Їх легко розвести водою або сумішшю, і вони вже готові до вживання.

А ще в складі такого продукту присутні вітаміни, мінерали, пробіотики.

Якщо мама вирішила сама варити рисову крупу, то вона варить її або на молочній основі, або на воді. Рис при необхідності також подрібнюють до стану борошна. У зварену безмолочну кашу додають жіноче молоко або адаптаційні суміші.

Молочна

Кашу на незбираному молоці рекомендується готувати більш старшим дітям, а немовлят привчають до розлученій продукту.

Рецепт складається з таких інгредієнтів:

  • рису;
  • води;
  • молока.

У ємність кладуть підготовлений рис і заливають водою. Доводять до температури 100 °C і тримати на вогні 10 хвилин. Потім тонким струменем вливають молоко і витримують на плиті ще стільки ж, при цьому систематично помішуючи блюдо. Після варіння його настоюють під кришкою, щоб рисова крупа стала більш розпареного. В кінці роблять однорідну масу за допомогою розтирання на ситі. Додають у кашу вершкове масло.

Безмолочна

Каша молочна рисова володіє більшою поживністю, але для першого прикорму потрібно зварити крупу на чистій воді. Під час знайомства з даними злаком малюк звикає до більш густий їжі. Якщо у дитини спостерігається алергічна реакція на коров’яче молоко, то такий рецепт використовується постійно.

Рисову безмолочну кашу слід варити так:

  1. У каструлю закладають крупу по нормі, заливають її водою в 4 рази більше за обсягом і доводять до кипіння.
  2. Потім зменшити вогонь і варити близько 30 хвилин. Цього часу зазвичай достатньо для томління каші.
  3. Після виключення дають продукту настоятися під кришкою чверть години. В кінці протирають через сито. Також отримують однорідне стан каші з допомогою подрібнення сирої рисової крупи.
Дивіться також:  Можна суміш гріти в мікрохвильовці для дітей

Корисні рекомендації

На початку періоду введення прикорму батьки повинні бути ознайомлені з основними порадами педіатрів:

  1. Коли дитину тільки привчають до нової їжі, то давати незнайоме блюдо слід з ранку або до обіду. Це роблять із-за можливого прояву алергії. В цьому випадку всі реакції організму до вечора вже себе проявлять.
  2. Початкова порція нового прикорму становить пів чайної ложки, а потім кожен день вона збільшується. Через тиждень кількість їжі вже досягає норми.
  3. Для того щоб зменшити ризик виникнення запору, кашу готують на черносливовом відварі.
  4. Зварене страва не підлягає зберіганню — дитини на першому році життя дають їсти тільки свіжоприготовлену їжу.
  5. Прикорм дітям бажано давати не з соски, а дитячої ложечкою.
  6. Нехай обстановка під час їжі буде комфортною: з доброзичливістю і гарним настроєм.

Кожна мама самостійно визначає, що її дитині в цей період буде кращим, яку крупу вибрати і за яким рецептом готувати. Головне, щоб це була їжа з якісних продуктів і приготовлена з любов’ю.