Продукти підвищують лактацію грудного молока: список страв і напоїв, меню

Існує список продуктів, підвищують лактацію. Збалансоване вживання білків, жирів і вуглеводів забезпечить постійний приплив грудного молока до молочних залоз. Щоб у малюка не з’явилася алергічна реакція, і не виникло проблем з травленням, матері доводиться виключити з раціону харчування багато продуктів. Важливо встановити питний режим.

Чи можна перевірити кількість і якість молока?

Перевірити, чи вистачає дитині молока, можна кількома способами:

  • Грудничка зважують на терезах без одягу і пелюшок до годування і після.
  • У нормі щомісячна надбавка у вазі дитини повинна складати 650 р.
  • Визначити, чи достатньо молока, допоможе метод мокрою пелюшки. Потрібно підрахувати, скільки сечовипускань на день було. У нормі дитина повинна намочити пелюшки 9-11 разів.


Якість молока годуючих матерів визначається його жирністю. У нормі В 100 г грудного молока міститься 89 г води, 1 г білка, близько 6 г вуглеводів і 4 г жирів. У різні етапи лактаційного періоду величина буде різною. В домашніх умовах перевірити жирність можна наступним способом. У скляну пробірку наливають до мітки молоко (краще зібрати заднє). Ємність залишають на 5,5 години до утворення шару вершків.

Результат оцінюють, вимірявши товщину шару. У нормі жирність молока дорівнює 4% (1 мм дорівнює 1% поживності).

Підготовчі заходи

Перш ніж шукати способи підвищення лактації, слід визначити, чи вистачає молока дитині. Якщо малюк веселий і добре спить, то це може означати достаток їжі. При цьому він добре набирає вагу.

Коли малюк не наїдається, він постійно проситься на ручки, висить на грудях, вередує, погано спить, слід запідозрити недостатність грудного молока. Першим етапом на шляху до налагодження лактації є перегляд раціону харчування.

Кращі продукти для відмінної лактації

Кожній годувальниці слід знати, що потрібно їсти, щоб молока утворювалося в достатній кількості. У списку відповідних продуктів горіхи, сири, каші, теплі напої.

Нежирне м’ясо

Для підвищення лактації рекомендовано вживати в їжу м’ясо нежирних сортів. Рекомендовано відварити курячу грудку, телятину або яловичину. У добу слід з’їдати не більше 200 г продукту.

Жирні сорти риби

Рибна продукція багата білками, які засвоюються організмом легше і швидше. Калорійність і поживність грудного молока підвищують жирні сорти риби: сьомга, ставрида, скумбрія, горбуша. Ці різновиди риб сприяють кращому засвоєнню вітамінів.

Каші

Каші також підвищують лактацію. Краще всього на вироблення грудного молока впливає вівсяна і гречана каша. Варити крупу бажано на воді або на молоці розведеному водою. У крупі міститься достатньо вуглеводів, які додають сили і покращують роботу органів травлення.

Дивіться також:  Істерика у дитини: чому, як заспокоїти і відучити, що робити під час

Редька

Серед продуктів, які збільшують приплив молока, присутній і редька. Найчастіше овоч рекомендовано прибирати з раціону харчування в період грудного вигодовування.

Продукт надає молоку гіркуватий присмак і викликають здуття кишечника.

Але в невеликих кількостях редька принесе користь. У коренеплоді міститься багато мікроелементів, ефірних масел, ферментів, клітковини. Вводити редьку в раціон харчування для підвищення лактації можна лише після того, як дитині виповниться три місяці.

Сік редьки розбавляють теплою кип’яченою водою і додають трохи меду. Поєднання цих продуктів стимулює утворення грудного молока. Пити треба за 30 мл на добу.

Морква

Корисно в помірних кількостях вживання моркви в період лактації. Моркву слід натерти на дрібній тертці і залити теплим молоком. Для поліпшення лактації морквяний настій рекомендовано пити 2-3 рази на добу.

Горіхи

Горіхи підвищують поживність грудного молока і збагачують його мікроелементами. Головне правило — не можна зловживати продуктом. Для збільшення молока достатньо в день з’їдати по 5-6 штук обраного виду горіхів (підходять волоські або кедрові горіхи, мигдаль, крім арахісу). Горіхи повинні бути без обжарювання і додавання солі.

Зелений салат

Листя салату насичують організм потрібними вітамінами і мінералами. Їх вживання під час грудного вигодовування дозволено через місяць після народження дитини. У їжу слід вживати соковиті, яскраві листи без ознак жовтизни і в’янення.

Сир

Сири є джерелом кальцію та інших корисних компонентів. Продукт підсилює вироблення грудного молока. За півгодини до годування слід випити теплий зелений чай з бутербродом з чорного житнього хліба і сиру. Добова кількість сиру має бути не менше 30 р.

Сир

Обов’язковим продуктом у раціоні годуючої мами повинен бути сир, сприяє поліпшенню лактації. У ньому містяться мікроелементи, що покращують роботу головного мозку, стан кісткової системи, волосся, нігтів. Не слід розбавляти сир молоком або сметаною. Краще використовувати нежирний, натуральний йогурт.

Смородина

Велика кількість вітаміну С міститься в чорній смородині. Вона сприяє зміцненню імунітету, підвищує настрій, додає бадьорості. Для підвищення лактації корисно пити компот з ягід, чай або відвар з листя смородини. Їсти ягоди у свіжому вигляді дозволено через три місяці після народження дитини.

Дивіться також:  Як користуватися ручним молоковідсосом: як зібрати і правильно зціджувати

Аґрус

Агрус посилює лактацію. Крім цього властивості, аґрус багатий вітамінами і мінералами, тому принесе користь організму дитини та її мами. Але не всі сорти дозволені до вживання і обов’язково слід враховувати протипоказання.

Агрус є гіпоалергенним продуктом, але в перший місяць годування краще вживати в їжу зелені сорти ягід. У день можна з’їдати більше 5 ягід. Як тільки дитині виповниться три місяці, і його травна система зміцніє, можна вводити червоні і жовті сорти ягід.

Ожина

Багато корисних речовин міститься в ожині, яка вважається гіпоалергенним продуктом. Ягоди поліпшують настрій, нормалізують стілець, підвищують захисні сили організму, покращують сон, виводять токсини. Перший раз дозволено з’їдати по 3-4 ягоди. Якщо ніякої реакції у дитини не з’явилося, то поступово дозу збільшують до 300 р. Вживати в їжу ожину можна з інтервалом у 3-4 дні.

Мед

Мед відновлює організм жінки після пологів, підвищує імунітет, сприяє гарній лактації, покращує настрій. Але вводити продукт в раціон харчування годуючої жінки слід з обережністю. Мед часто провокує розвиток алергічних проявів.

Напої

Важливо в період лактації встановити питний режим. У добу потрібно випивати не менше двох літрів теплої рідини. Тепле питво запобігає скупчення рідини в організмі і стимулює утворення грудного молока.

Молоко

Молоко пити перші місяці не можна. У ньому міститься коров’ячий білок, який часто викликає алергію у немовлят. Введення продукту дозволено через чотири місяці після пологів.

Цикорій

Цикорій стимулює утворення грудного молока в молочних залозах. Траву корисно заварювати ще й з інших причин: пригнічує життєдіяльність хвороботворних бактерій, бореться з вірусами, поліпшує роботу органів травлення, знімає втому, покращує обмінні процеси.

Приготувати чай з цукром просто. Достатньо взяти 5-7 г розчинної меленого порошку з цикорію і залити 200 мл окропу. У день дозволено випивати не більше двох чашок напою. Великі дози можуть негативно вплинути на нервову систему дитини.

Чорний і зелений чай

Годуючій мамі корисно пити за 30 хвилин до годування зелений чай з додаванням невеликої кількості меду. Мед дозволено використовувати тільки, якщо немає схильності до алергії. У чорний чай можна додати молоко.

Дивіться також:  Як знайти няню для дитини: правила вибору, проводимо співбесіду, обовязки

Кефір

Як і інші кисломолочні продукти, кефір стимулює вироблення грудного молока. Напій рідко провокує алергію, але у великих дозах може викликати процеси бродіння в кишечнику.

Кефір не тільки підвищує лактацію, але і покращує роботу кишечника, нормалізує мікрофлору, обмінні процеси, покращує стан волосся, нігтів, шкіри. У добу дозволено пити не більше 500 мл кефіру.

Імбирний чай

Молокогонными властивостями володіє імбир. Для приготування чаю нагоді корінь імбиру, який обчищають і варять у воді протягом 5 хвилин. Готовий чай остуджують і п’ють по 40 мл 3-4 рази на день. Якщо немає алергії, дозволено додати лимон або мед.

Чиста негазована вода

Підвищення лактації сприяє проста чиста вода без газів. У добу для посилення припливу молока слід випивати до двох літрів води. Слід відмовитися від води з газами, болю та здуття в животі у дитини.

Смачні та поживні страви, корисні при лактації

Під час приготування страв важливо дотримуватися ряду рекомендацій:

  • Харчування має бути різноманітним і складатися тільки зі списку дозволених продуктів.
  • Належну увагу слід приділяти термічної обробки м’яса та риби. Продукти краще тушкувати, запікати, але не смажити.
  • Харчуватися потрібно часто, але невеликими порціями.
  • Хороша вироблення молока буде тільки при правильно встановленому питному режимі.

Корисна горіхова суміш з сухофруктами. Для підвищення лактації згодиться рецепт страви з волоськими горіхами:

  • Горіхи подрібнити і залити гарячим молоком. Залишити настоюватися на 2 години. Пити настій потрібно за 25 хвилин до прикладання малюка до грудей.
  • Корисно буде вживання волоських горіхів з вареною морквою. Відварену моркву подрібнюють на тертці і з’єднують з горіхами.

В якості основного блюда можна приготувати овочевий суп, суп з вермішеллю і яйцем, запекти в духовці яловичину з сиром, зробити тефтелі з курятини, котлети з яловичини, сирні рулетки, яблучний пудинг.

Обмеження в меню при лактації

Їжа повинна бути якісною і корисною. У списку заборонених продуктів і страв знаходяться:

  • жирні сорти м’яса, копченості;
  • напівфабрикати;
  • гострі страви, приправи;
  • соління, маринади;
  • шоколад та інші солодкі страви;
  • здобна випічка;
  • цитрусові;
  • гриби;
  • арахіс;
  • газовані напої.

Правильне харчування допоможе збагатити грудне молоко корисними компонентами, виключити ризик розвитку алергії і проблем з травленням.