Можна суміш гріти в мікрохвильовці для дітей

Правильне харчування є важливим фактором для нормального і повноцінного розвитку дітей. Сучасні технології істотно полегшили життя людей, і молода мама вже не витрачає багато часу на підігрів їжі або розморожування продуктів, так як мікрохвильова піч це робить за хвилини. При цьому все, що стосується здоров’я дитини, хвилює її в першу чергу, тому багатьох жінок в цей період турбує питання, чи можна гріти суміш для годування дитини в мікрохвильовці.

Корисно або шкідливо?

Відповідь на питання про те, чи можна гріти дитячу суміш в мікрохвильовій печі, прямо міститься в інструкції виробника, яка прикладається до дитячих товарів. Як на самій пляшці, так і на упаковці з дитячим харчуванням міститься пряма вказівка про те, що підігрівати суміш в пляшечці у мікрохвильовій печі можна.

Виробники дитячого харчування для малюків у рекомендаціях до приготування дитячої суміші говорять про те, що готувати великий обсяг суміші не рекомендується. При наявності решти їжі для немовлят при черговому годуванні не використовують. У зв’язку з таким застереженням готувати харчування необхідно в такій кількості, яка є достатньою для разового годування.

Основні побоювання у частині шкідливості розігріву харчування в мікрохвильовці пов’язані з тим, що при розігріві відбувається руйнування вітамінів та корисних речовин.

Однозначних досліджень, які говорять про шкоду мікрохвильовок, не існує. Принцип роботи печі заснований на звичайній передачі тепла від джерела продуктів. У зв’язку з цим підігрівати воду звичайним способом за її допомогою можна. Для цього слід дотримуватися правила безпеки і використати допустиму для розігріву в мікрохвильовці посуд.

Харчування дитини з мікрохвильовки

Дитячу їжу в мікрохвильовій печі часто не розігрівають не тільки у зв’язку з прямою забороною виробника. У дітей старшого віку з введенням прикорму харчування стає більш різноманітним, і в меню присутні каші, фруктові та овочеві пюре. Розігрівати такі продукти можна, але не рекомендується в силу ряду причин.

Дивіться також:  Кисломолочна суміш для новонароджених: рейтинг кращих, як правильно давати

В число основних входить:

  • мікрохвильовка не завжди гріє їжу рівномірно, що в результаті може призвести до псування страви;
  • за допомогою техніки неможливо досягти стану кип’ятіння;
  • потрібна постійна перевірка, наскільки сильно розігріта їжа;
  • пляшечка може вибухнути;
  • харчування може із-за нерівномірності розігріву обпалити горло.

Харчування маленької дитини вимагає особливого контролю над технікою приготування, при якому передбачається варіння без солі з наступним доведенням продукту до стану необхідної консистенції.

В мікрохвильовій печі домогтися потрібного ефекту часто не виходить. При цьому при правильному виконанні правил розігріву використовувати техніку для розігріву харчування можна, за винятком дитячих сумішей або упаковок, в інструкції до яких прямо говориться про заборону використання техніки.

Як правильно розігрівати харчування

Для підігріву використовується тільки спеціальний посуд. Ємності з металу або з декоративними блискучими малюнками не використовуються. Не рекомендується підігрівати харчування в маленьких скляних баночках, так як матеріал швидко нагрівається, а їжа при цьому залишається холодною.

Підігрів в мікрохвильовці передбачає використання середніх режимів і невеликого часу процесу. У більшості випадків тривалість процедури не перевищує 10-15 секунд. Після цього харчування відразу не дають дитині, його ретельно перевіряють і при необхідності перемішують для одержання однакової комфортної температури.

Що кажуть педіатри і гастроентерологи

Більшість фахівців порадять використовувати для приготування дитячого харчування звичайну газову або електричну плиту. Для розігріву їжі можна використовувати мікрохвильову піч, за винятком дитячих сумішей.

Основні помилки, пов’язані з побутовою технікою, випливають із нерозуміння принципу її роботи.

Основні з них пов’язані з наступними моментами:

  • мікрохвильовка змінює молекулярну структуру, і за рахунок цього продукт розігрівається — для наявності такого ефекту повинно бути іонізуюче випромінювання, якого в печі немає;
  • техніка руйнує вітаміни — зниження корисності продуктів відбувається внаслідок нагрівання і не залежить від способу;
  • в процесі виділяються канцерогени — такі елементи з’являються тільки при смаженні, ефект приготування в печі аналогічний звичайної пароварці.
Дивіться також:  Гречана каша на молоці для дитини: як приготувати для першого прикорму

В мікрохвильовці продукти розігріваються під дією хвиль на глибину не менше 3 см, подальший ефект забезпечується за рахунок розігріву від нагрітих шарів. Така особливість пояснює, чому при підігріванні молока середина пляшечки з рідиною часто залишається холодною. Для виключення цієї проблеми рекомендується більш тривале прогрівання на мінімальних потужностях.

Які пляшечки краще

Для використання в мікрохвильовій печі підходить тільки певний вид посуду. Фахівці радять відмовитися від розігріву в ємностях, у складі яких присутній бісфенол, так як при розігріві речовина виділяється в їжу та при попаданні в організм надає шкідливий вплив. Такі пляшечки і контейнери відзначені кодом «7» або символом «PC». При сумнівах у якості посуду і можливості підігріву печі краще використовувати для цих цілей звичайну або скляний посуд.