Можна кефір при грудному вигодовуванні

Жінці під час грудного годування варто уважно відноситися до свого харчування. Після пологів втрачається багато поживних речовин, відбувається зниження імунітету. Тому необхідно заповнити втрачені вітаміни. Їжа, яку споживає жінка, з кишечника надходить у грудне молоко. Є категорія дітей, у яких спостерігається алергія на білок молока. У цьому випадку незамінним продуктом буде кефір при грудному вигодовуванні.

Особливе харчування під час годування грудьми

У перший місяць після народження дитини під забороною повинні бути наступні продукти:

  • морепродукти, горіхи, шоколад (це сильні алергени);
  • газовані і міцні напої, чай, кава, оскільки вони збуджують нервову систему;
  • цибулю, часник і інші спеції змінюють смак і запах молока;
  • куріння і алкоголь завдають шкоди внутрішнім органам дитини.

Деякі продукти (цитрусові, фрукти, ягоди, молочна продукція, жирні сорти м’яса і риби) можна вводити з обережністю і не раніше 6 місяців.

Кефір при грудному вигодовуванні є одним з дозволених продуктів. Його можна пити вже в перший місяць. Він сприяє розвитку мікрофлори кишечника. Збільшується число корисних біфідобактерій, які покращують скоротливу діяльність кишечника. Сприяють зміцненню імунної системи.

Продукт повинен бути свіжим. Можна постаратися зробити його самостійно. Користі від нього буде набагато більше, особливо в перший місяць. Одноденний кефір володіє вираженим проносну дію, дводенний напій відрізняється нейтральністю, а триденний впливає на роботу кишечника в’яжучу дію. Зберігати продукт слід тільки в холодильнику – в іншому випадку в напої будуть поширюватися хвороботворні мікроби.

У тому випадку, коли у дитини відзначалася алергія на молочний білок, можна з обережністю ввести кефір. Всі речовини кисломолочних продуктів, включаючи і кефір, у процесі готування розпадаються, і білок розщеплюється на амінокислоти. Це сприяє кращому засвоєнню продукції і зниження алергенів.

Починати вводити продукт слід невеликими порціями. Після цього потрібно уважно спостерігати за станом дитини. Можна вести щоденник спостереження, записуючи в нього реакцію організму дитини на продукт – стілець, сон, особливості шкірних покривів, примхливість.

Дивіться також:  Продукти підвищують лактацію грудного молока: список страв і напоїв, меню

Переваги при годуванні

Кефір легко засвоюється організмом і містить всього 40 ккал. Для жінок, які набрали зайву вагу після пологів, це ідеальний продукт харчування.

  1. Кефір покращує перистальтику кишечника. Бореться з запором, так як процес розщеплення вуглеводів і їх засвоєння організмом стає більш швидким.
  2. Сприяє поліпшенню лактації.
  3. Насичення грудного молока важливими для розвитку мікроелементами – такими, як кальцій, фосфор, цинк, фтор, калій. Поліпшується кісткова, серцева, м’язова система.
  4. У напої міститься багато вітамінів (А, В, Е, З).
  5. Сприяє зниженню холестерину, тим самим поліпшуючи роботу серця і судин.
  6. Володіє розслаблюючим і підвищує настрій властивістю. Це відбувається за рахунок змісту в кефірі гормонів, які активізують вироблення серотоніну і мелатоніну.

Продукт краще не вживати в таких випадках, як:

  • наявність у дитини проблем з животом (болі, здуття живота, підвищене газоутворення);
  • рідкий стілець;
  • непереносимість компонентів кефіру;
  • якщо у самої жінки є захворювання органів травлення (гастрит, виразка шлунку, підвищена кислотність).

Перший місяць життя є періодом адаптації організму до нового способу харчування. Жінці слід вибирати продукти уважно.

Правила кефіру харчування

Грудним дітям вводити в раціон кефір дозволено не раніше 10 місяців.

Слід припинити пити напій, якщо у дитини виявилися такі неприємні симптоми:

  • висип, свербіж, подразнення шкіри;
  • кольки, рідкий стілець;
  • часте і рясне зригування;
  • порушення сну, примхливість, плаксивість.

Найбільш корисним є кефір, приготований в домашніх умовах на основі спеціальної закваски. У тому разі, коли продукт купується в магазині, слід звертати увагу на дату виготовлення і термін зберігання. Перевагу потрібно віддавати напою, який зберігається не більше п’яти днів.

Звертати увагу слід на жирність продукту – дуже жирний або знежирений кефір краще не вибирати.

У перший раз дозволено пити півсклянки кефіру. Як і будь-який інший новий продукт, його краще пити в ранковий час. Це дозволить спостерігати за станом дитини протягом всього дня. Якщо малюка нічого не турбує, через кілька днів дозу можна збільшити до цілого склянки.

Дивіться також:  Як знайти няню для дитини: правила вибору, проводимо співбесіду, обовязки

Надалі можна пити по дві склянки на день, але не більше. Якщо цю дозу збільшити, зростає ризик виникнення розладу травлення у немовляти. У перший місяць частота прийому цього продукту повинна бути знижена до одного стакана в два дні. Травна система малюка не сформована до кінця, тому може виникнути порушення в роботі органів.

Кефір не потрібно приймати спільно з продуктами, що володіють високою алергенність або викликають здуття живота (насіння, горіхи, бобові).

Крім кефіру можна вводити невеликими кількостями і інші кисломолочні продукти – йогурт без добавок, ряжанку, сметану.

Раціон годуючої жінки повинен бути різноманітним, складатися з якісних та натуральних продуктів. Перш ніж вводити новий продукт, потрібно проконсультуватися з лікарем, а в разі дозволу уважно стежити за станом дитини.