Коли вводити печінка в прикорм дитині і як правильно її приготувати

Грудничка переводять на дорослу їжу поступово. Спочатку в раціон включають фрукти та овочі, потім м’ясо і макаронні вироби. Після того як малюк почав їсти м’ясні продукти, у багатьох батьків постає питання, а коли можна вводити печінка в прикорм? Ставлення до цього продукту у молодих батьків неоднозначне. Одні матусі вважають печінку корисною, інші воліють не давати її дитині, вважаючи, що вона шкідлива.

Властивості печінки як компонента дитячого харчування

Печінка — це доступний за вартістю продукт, який продається в асортименті. На прилавках магазинів можна знайти курячу, яловичу, свинячу і кролячу печінку. Всі ці продукти відрізняються ціною і смаком.

Для швидкого зростання та подальшого розвитку дитині потрібні білки і амінокислоти. Певні амінокислоти організм немовляти не виробляє, за рахунок незрілості, і вони чинять зростаючий організм тільки з їжею.

У складі субпродукту є необхідні для організму людини вітаміни і всі поживні речовини.

  • У печінці багато вітаміну А, який відповідає за ріст зубів, волосся і гостроту зору.
  • Вітамін Д допомагає засвоєнню кальцію, незамінний для формування скелета.
  • Вітамін РР попереджає захворювання ендокринологічного плану.
  • Фолієва кислота необхідна для правильного функціонування нервової системи.
  • Вітамін В12 незамінний для стабільного кровотворення.

Субпродукт багатий мікроелементами. У продукт входить селен, залізо, кальцій, магній, сірка, цинк, мідь та інші. Вони потрібні для будови нових клітин і подальшого розвитку і зростання.

Печінка допомагає підвищити гемоглобін і імунітет. Цей продукт зміцнює очі і активізує роботу нервової системи.

Як правильно ввести прикорм

Печінку в прикорм вводять тільки тоді, коли дитинка вже знайомий з овочами, фруктами, м’ясною продукцією і яєчним жовтком. У перший раз печінка слід дати вранці, щоб протягом дня відстежити реакцію малюка на новий продукт.

Дивіться також:  Як зрозуміти, що дитина готова до прикорму: ознаки, який склад вибрати, поради

Нерідко дітки відмовляються від запропонованого нового продукту і не дивно. Адже будь-який новий смак найчастіше викликає у малюків негативну реакцію. Щоб малюк із задоволенням спробував печінку, її підмішують в овочеве пюре або кашу.

Коли і як можна вводити печінка в раціон дитини

Пропонувати дитині печінку потрібно лише після того, як в прикорм додали м’ясо. Вводити субпродукт можна, коли малюкові виповниться 8 місяців. Починають пригодовування з телячої або ж кролячої печінки. Якщо купити такий продукт проблематично, дають курячу. Знайомство з новим продуктом починають з 1/2 чайної ложечки. Попередньо печінковий паштет змішують з картопляним пюре або додають протерту гречану кашку. Поступово порцію печінки збільшують до 50 грам на добу.

Якщо дитина страждає анемією, доктора рекомендують давати печінку кожен день, протягом двох тижнів. В інших випадках субпродукти дають 2-3 рази в день. Після введення нових продуктів потрібно стежити за станом шкіри і стільця малюка. Якщо з’явилися шкірні висипання або розвинулася діарея, субпродукти прибирають з раціону.

Як правильно її приготувати

Дитині можна готувати тільки охолоджену, але не заморожену печінку. Купують продукт в магазині, а не з рук у незнайомих людей.

Печінка для прикорму маленькій дитинці потрібно правильно готувати. Роблять це, дотримуючись такого рецепту:

  • Печінку ріжуть на маленькі шматки і промивають проточною водою.
  • Складають в каструлю, заливають водою і ставлять на слабкий вогонь.
  • Після того як вода закипить, знімають ложкою піну і варять ще 15 хвилин.
  • Воду зливають, субпродукт промивають і заливають новою порцією чистої води.
  • Відварюють до готовності. Час приготування різних видів печінки відрізняється. Так, на приготування курячої йде не більше години, яловичу потрібно варити більше двох годин.
Дивіться також:  Як перевести дитину з суміші на грудне молоко: техніка годівлі та поради

Зварені шматочки печінки викладають в чашу блендера і подрібнюють до стану пюре. В печінковий пюре додають трохи бульйону, в якому варився субпродукт. Якщо печінка готується дитині до року, то солити її не слід. Для діток старшого віку дозволяється в готову страву додати щіпку солі.

Готове пюре

У дитячих магазинах можна побачити багато баночного пюре з печінкою. Таку продукцію випускають компанії «Фрутоняня», «Тема» і Semper. При купівлі баночного продукту звертають увагу на термін виготовлення та складу. Не варто купувати пюре з різними незнайомими добавками або той, у якого дуже великий термін придатності.

Відкрите баночне пюре можна зберігати не більше доби в холодильнику. Зазвичай таку продукцію розфасовують в невеликі баночки, яких вистачає на два годування. Субпродукти в раціон дитини вводяться поступово, починають з печінкового пюре. Дають такий продукт спочатку по половині чайної ложки, а потім збільшують порцію.