Коли можна давати хліб немовляті: якою і як вводити прикорм

Здавна хліб вважається одним з головних компонентів раціону людини. Більшість людей не уявляє свій сніданок або обід без цього продукту. Його аромат і хрустка скоринка манить і дорослих, і дітей. Проте в раціон харчування маленької дитини це борошняний виріб слід вводити дуже обережно. Найчастіше у молодих мам виникає питання про те, чи можна вводити такий продукт в меню свого малюка. Про те, коли ж можна давати хліб немовляті і як це робити, піде мова далі.

Є хліб здоровою їжею

У хлібі міститься величезна кількість корисних речовин. Однак побутує досить поширена думка про те, що користь продукту з борошна дрібного помелу вельми сумнівна, особливо у випадках, пов’язаних з харчуванням дітей. Чи це Так?

У своєму бажанні зробити раціон свого малюка більш різноманітним мами часто додають в нього продукти, з якими організм дитини не здатний впоратися. Основним продуктом, який помилково вводиться маленьким дітям, є саме хліб. Є хліб здоровою їжею?

Відповідь тут є неоднозначним. Якщо хліб виготовлений за правильної технології і з сировини високої якості, то він, безумовно, буде дуже корисний, адже в ньому містяться:

  • залізо;
  • вітаміни групи В і РР;
  • фосфор;
  • магній;
  • кальцій;

Додатково в ньому присутня у великій кількості клітковина, допомагає налагодити обмін речовин і роботу шлунково-кишкового тракту в цілому. Але це зовсім не означає, що хліб варто давати малюкові.

Виробники іноді додають надмірна кількість розпушувачів та термодрожжей, що тільки погіршує здоров’я людини. Тому переважно випікати самим в домашніх умовах.

І все-таки не варто давати хліб маленькій дитині, нехай навіть він високої якості. Педіатри вважають, що немовлятам взагалі не потрібно давати свіжий білий і житній хліб навіть у вигляді сухарів.

Дивіться також:  Згущене молоко при грудному вигодовуванні: чи можна давати в перший місяць

З-за наявності чималої кількості клейковини і полісахаридів продукт буде не дуже корисний малюкові. Ці речовини складні для перетравлення організмом дорослої людини, а організму такої маленької дитини вони можуть завдати дуже серйозної шкоди.

Також хліб містить глютен, на який у дітей може виникнути алергічна реакція.

Зі скількох місяців вводити прикорм

Знайомство малюка з цим продуктом варто почати з тих простих хлібобулочних виробів, на яких виробники зазначають, що вони зроблені для дітей. Наприклад:

  1. Дитяче печиво без глютену.
  2. Сушіння.
  3. Сухарі.

Важливо стежити за тим, як правильно давати хлібобулочні вироби.

Пропонувати їх малюкові слід у віці старше року і в невеликих кількостях. Однорічній дитині цілком достатньо 30 грамів на добу. Далі порцію можна потроху збільшувати. До трьох років порція може бути 100 грамів.

Який же продукт краще в харчуванні маленьких дітей? Потрібно дотримуватися правильного співвідношення житнього і білого хліба в раціоні немовляти.

З дванадцяти до вісімнадцяти місяців кількість білого хліба не повинно бути більше 20 грамів, а чорного — не більше 10 грамів.

З вісімнадцяти місяців і до трьох років кількість вживаного хліба можна розширити до 50 грамів в день, чорного вже до 30 грамів в день.

Правила «хлебоедения» для малюків

Щоб хліб не завдав шкоди, слід дотримуватися деяких простих правил. Не потрібно давати його дуже рано. Малюкам можна давати пшеничні сухарі, але не раніше, ніж дитині виповниться 9-10 місяців.

Краще, якщо звичайний хліб буде не надто свіжим — це шкідливо для шлунка. Шматочки можна підсушити в духовці або тостері, а також висушити протягом 2 днів природним способом.

Якщо у малюка схильність до повноти, то хліб з добавками у вигляді масла давати не потрібно.

Давати маленькій дитині хлібобулочні вироби з м’ясом або рибою вкрай небажано таке поєднання здатне спровокувати бродіння в шлунку і кишечнику.

Дивіться також:  Цикорій, морська капуста, креветки при грудному годуванні:

Таку ж реакцію викличе поєднання хліба і цукру, а також варення. Крім того, дитині ні до чого надмірна кількість цукру в такому бутерброді. Краще покласти на шматочок ложку сирної маси або скибочку огірка.

Коли дитина підросте, то краще, якщо батьки будуть пропонувати хліб з борошна грубого помелу або з вмістом висівок, адже в ньому міститься велика кількість клітковини і білків. Вони сприяють травленню і зміцнюють розвивається імунітет.

Вироби з високим вмістом висівок засвоюються повільніше, ніж вироби з білого борошна, а ще вони виводять токсини.

У таких виробах знаходиться вітаміни РР, захищають маленький організм від появи та розвитку шлунково-кишкових захворювань. Однак слід пам’ятати, що така різновид хліба може погано переноситися дітьми з підвищеною кислотністю.

Користь і шкода

Батькам варто пам’ятати, що у виробах з борошна вищого сорту занадто багато крохмалю і вони надзвичайно калорійні. А от вітамінів в них недостатньо.

Якщо ввести в раціон дитини борошняні вироби занадто рано і в надмірній кількості, то у нього може виникнути алергічна реакція, а також проблеми в роботі шлунково-кишкового тракту.

Які хлібні вироби небажано давати маленьким дітям

Здобні булочки є небажаним продуктом прикорму, тому що користь від них буде мінімальною, а надмірна вага — цілком реальною проблемою.

Часто молоді батьки дають шматочок при прорізуванні зубів. Однак малюк здатний відкусити шматочок, але не проковтнути його і вдавитися. У віці до одного року немовляті можна давати тільки спеціальне дитяче печиво, адаптоване під його вік. Кількість цих ласощів також повинно бути розумним.

Булки або батони з додаванням різних насіння, горіхів і фруктів краще пропонувати дітям після трьох років. Ці компоненти можуть потрапити в стравохід і створити проблему з диханням або ж стати причиною алергічної реакції.

Дивіться також:  Яйця при грудному вигодовуванні: можна варені або омлет в перший місяць ГВ

Слід уникати в раціоні маляти дуже калорійних виробів, таких як французький багет.

Навіть у віці старше двох років такий продукт можна використовувати не більше 100 г на тиждень, в меню малюка такого продукту не повинно бути взагалі.