Кавун при ГВ: чи можна вживати і як вводити в раціон, протипоказання

Смачна ягода, яка чудово втамовує спрагу в літню спеку, – кавун. Багато молоді матусі невиправдано виключають його з свого раціону, вважаючи, що він здатний викликати розлади шлунку і висипання у малюка. Також бояться отруїтися нітратами і завдати шкоди здоров’ю немовляти. При ГВ кавун приносить користь мамі і дитині, але тільки в тому випадку, якщо він правильно вибраний.

Корисний кавун при грудному вигодовуванні

Для правильного розвитку малюка годуюча мама зобов’язана отримувати необхідний обсяг вітамінів і мінералів, які в достатній кількості містяться в кавуні. Тому гостро стає питання про те, чи можна вживати ягоду при лактації.

Користь:

  • фолієва кислота допомагає формувати інтелектуальні здібності малюка, запобігає розвитку патології нервової трубки малюка;
  • очищає організм від зайвих солей, шлаків і токсинів;
  • завдяки магнію і кальцію жіночий організм легко відновиться після пологів;
  • протистоять віковим змінам антиоксиданти і рибофлавін;
  • підвищити імунітет допоможе вітамін С. Він також перетворює нітрати в безпечне з’єднання і виводить їх з організму;
  • нормалізує сон пантеноловая кислота;
  • збільшує кількість молока;
  • покращує колір шкіри і приводить в норму травлення;
  • завдяки сечогінній ефекту мама позбутися від набряків і очистить нирки;
  • залізо допомагає боротися з анемією;
  • водяниста м’якоть допомагає промивати весь організм;
  • запобігає розвиток пухлинних клітин.

Щоб ягода приносила користь при годуванні груддю, необхідно дотримуватися норму і не з’їдати велику кількість кавунової м’якоті за один раз.

Як вибрати ягоду

Щоб не отримати розлад травної системи, купують ягоду тільки в сезон. Придбані раніше покладеного терміну дозрівання плоди вбирають велику кількість нітратів, які завдають шкоди організму, а також потрапляють у молоко.

Щоб ягода приносила лише користь і радувала прекрасним смаком, необхідно слідувати простим рекомендаціям за вибором:

  • не можна купувати розрізані примірники;
  • на поверхні не повинно бути тріщин і вм’ятин;
  • купувати краще в кінці серпня і до середини вересня. Забороняється вживати жінкам плоди, які з’являються у продажу на початку серпня;
  • не можна вживати незрілі і мляві примірники;
  • при натисканні ягода повинна хрустіти;
  • верхній шар повинен бути блискучим;
  • у ягоди повинен бути сухий кінчик і жовту цятку на боці;
  • перевагу віддають середнім плодами, масою близько 5 кілограм. Великі екземпляри вбирають велику кількість нітратів;
  • також не варто брати дрібні кавуни. Вони містять мало корисних елементів;
  • плід повинен бути великим, але легким;
  • не можна купувати плоди, які звалені купою на землі, і продаються вздовж дороги;
  • при постукуванні звук повинен бути глухим;
  • на корку не повинно бути нальоту;
  • купувати тільки в перевіреному місці;
  • не можна купувати уцінені екземпляри, які лежали день на сонці;
  • для перевірки зрілості не можна просити надрізати кавун. При надрізанні немитих плодів інфекції, що знаходяться на кірці, потрапляють в м’якоть і завдають сильний шкоди організму;
  • скоринка повинна бути міцною, яскравого забарвлення, з насиченими смужками.
Дивіться також:  Можна насіння при грудному вигодовуванні

Годуюча мама перед вживанням обов’язково повинна перевірити шматочок на вміст нітратів.

Зробити це в домашніх умовах дуже просто:

  1. Налити склянку води. Відрізати шматочок м’якоті і помістити в рідину.
  2. Залишити на кілька хвилин і подивитися на колір рідини. Якщо вона стала рожевого відтінку, значить, мамі не можна їсти ягоду, так як в ній міститься велика кількість нітратів. Від чистого кавуна рідина просто помутніє.

Коли варто вводити в раціон

При лактації перший раз вводити в раціон харчування кавунову м’якоть можна не раніше, ніж дитині виповниться 4 місяці. До цього періоду організм немовляти формується, і будь неякісний продукт приносить шкоди його здоров’ю. Після цього віку починають пробувати маленькими шматочками, і уважно стежать за станом малюка.

Правила вживання кавуна годуючої мамою

Щоб плоди приносили лише користь, слідують рекомендаціям:

  1. Перед вживанням ретельно промивають великою кількістю рідини за допомогою щітки. Потім протирають рушником.
  2. Годуючій мамі не можна їсти м’якоть першої. Спочатку хтось повинен спробувати ласощі. Якщо не підуть негативні реакції, то годуюча мама може спробувати шматочок.
  3. Щоб не підвищилося бродіння в шлунку і не збільшилася газоутворення, не можна їсти ягоду після їжі.
  4. Не можна їсти світлу м’якоть біля кірки − у ній міститься основна кількість нітратів.
  5. Не можна вживати з хлібом та іншими продуктами. Це спровокує кольки у дитини.
  6. Перший раз пробують продукт вранці, щоб до вечора простежити за реакцією організму мами і малюка.
  7. При прояві у немовляти негативних реакцій на кілька місяців відмовляються від соковитої м’якоті, поки організм малюка досить не зміцніє.
  8. При лактації дозволяється з’їдати не більше двох часточок ласощі.

Коли протипоказано є кавун при ГВ

У будь-якому грунті містяться нітрати, які кавуни здатні накопичувати у великій кількості. Самі по собі нітрати безпечні, небезпечний їх надлишок у плодах.

Дивіться також:  Chocolate Slim для схуднення: склад та інструкція як приймати комплекс

Ягоди можуть викликати у малюка:

  • блювоту;
  • діатез;
  • отруєння;
  • кольки;
  • розлад травлення;
  • підвищене газоутворення.

При перших проявах симптомів необхідно одразу ж викликати «швидку».

Забороняється вживати при:

  • розладі шлунка;
  • колітах;
  • індивідуальної непереносимості;
  • наявності піску або каміння в нирках;
  • гастриті;
  • серйозних хворобах нирок, які перешкоджають правильному відтоку сечі.

Забороняється вживання, якщо у жінки або малюка від продукту з’являються:

  • висип;
  • нетравлення шлунка;
  • здуття живота;
  • пронос;
  • блювота.

Також забороняється перший раз пробувати продукт:

  • при поганому самопочутті дитини;
  • при підвищеній температурі мами або маляти;
  • після щеплення;
  • у перший тиждень після одужання немовляти;
  • при поганому настрої дитини;
  • при кольках.

Можливі отруєння

Перші ознаки отруєння проявляються через чотири години після вживання ласощі. Якщо відразу не надати першу допомогу, то нітрати завдадуть великої шкоди організму.

Ознаки отруєння:

  • підвищення температури;
  • нудота;
  • біль у животі;
  • блювання;
  • слабкість;
  • пронос;
  • ломота.

При появі перерахованих ознак після вживання кавунової м’якоті необхідно звернутися до лікаря.

Крім того, небезпечними можуть бути містяться на поверхні кірки гнильні бактерії і різноманітні кишкові інфекції. Одне з найнебезпечніших – ботулізм. Щоб уникнути зараження ретельно миють плоди і руки.