Грудне молоко: склад, корисні властивості, як утворюється і виглядає

Грудне молоко є незамінним продуктом для новонародженої дитини. У ньому міститься велика кількість поживних речовин, які утворюються в процесі травлення. Поява молока відбувається за гормону пролактину. Підготовка організму до його вироблення починається з самого першого дня зачаття.

Основні складові даного продукту харчування

Молоко годуючої жінки має злегка солодкуватий смак. Іноді можна помітити, що воно солоне. До складу грудного молока входять наступні корисні компоненти.

  • Вода (88%). Тому дитина не потребує додаткової рідини.
  • Вуглеводи (7%). Лактоза покращує засвоєння мінеральних речовин.
  • Жири (4%). Вони зміцнюють імунітет і нервову систему організму малюка.
  • Білки (1%). Вони є основою росту та розвитку організму дитини.
  • До решти компонентів (0,2%) відносять: залізо, вітаміни, кілька видів гормонів, антитіла, лейкоцити.

Під час годування дитина отримує різний за складом молоко. Спочатку він випиває переднє вміст, а потім заднє.

Таблиця наочно показує, наскільки корисно і багате різноманітними поживними речовинами грудне молоко.

Складові компоненти Кількість в зрілому молоці
Білки 1,3 г
Жири 4,2 г
Вуглеводи 7 р
Натрій 15 мг
Хлор 43 мг
Кальцій 35 мг
Фосфор 15 мг
Залізо 76 мкг
Вітамін А 60 мкг
Вітамін С 3,8 мкг
Вітамін D 0,01 мкг
Енергія 280 кДж
кКал 67

Склад і властивості даного продукту не завжди залишаються постійними. На них впливає багато факторів.

  • У денний час доби молоко густіше, ніж у нічний.
  • У спекотну погоду воно розріджується, а в холодну стає густим.
  • Ослаблення імунітету матері, прийом ліків, продуктів з сильним, вираженим запахом впливають на склад, колір і смак продукту.
  • Від сили і завзяття, з яким малюк смокче груди, залежить його консистенція. При сильному, інтенсивному ссанні молоко стає густим і жирним.

Для жінки важливо під час грудного годування вести здоровий спосіб життя. Можна вживати тільки якісну і гіпоалергенну їжу. Варто відмовитися від шкідливих звичок (алкоголь, нікотин). Не можна вживати гостре, солоне, надто солодке.

Корисно годувати дитину не по годинах, а на вимогу. Це сприяє поліпшенню лактації і появи корисних речовин. Скільки ж необхідно дитині в перші дні після народження?

Спочатку буде досить близько 40 міліграм, до місяця кількість молока зросте до 100 міліграм. Дитина зазвичай сам вирішує, скільки йому потрібно молока.

Особливості вироблення грудного молока

Щоб відповісти на питання, як утворюється грудне молоко, слід знати будову грудної залози та фізіологічні процеси лактації.

Дивіться також:  Амінокислотні суміші для дітей з алергією: список кращих з назвами

Молочна залоза складається з порожнин, між якими розташовані вузькі протоки. Біля соска вони розширюються і перетворюються в молочні синуси. На іншій підставі проток є клітини, які відповідають за вироблення молока.

Кілька згрупованих між собою клітин утворюють альвеолу. В грудній залозі є кілька мільйонів подібних альвеол.

Пролактин відповідає за вироблення молока в альвеолах. Він надходить у кров жінки після народження дитини. Якщо з якихось причин грудне вигодовування відкладається, можна не турбуватися. Пролактин у великій кількості залишається навіть через місяць. Під час смоктання м’язи скорочуються, і відбувається вихід рідини з клітин.

Гормон окситоцин відповідає за функціонування м’язових волокон, які переносять молоко по протоках грудних залоз.

Він розширює молочні синуси, щоб воно вільно могло вивільнятися при ссанні. Роботу окситоцину можна відчути завдяки появі почуття розпирання в грудях.

  • У перші 4 дні виробляється молозиво. Воно світло-жовте. До його складу входить велика кількість поживних речовин і антитіл. Молозиво необхідно для адаптації дитини до нового способу отримання їжі.
  • Через кілька днів і приблизно до місяця виробляється перехідне молоко. Стає більше поживних речовин, необхідних для росту організму.
  • Зріле молоко починає з’являтися через 3-4 тижні. Воно насичено жирами і водою. Білків стає менше.

Важливо знати, скільки повинно утворюватися зрілого молока в добу. Його кількість повинна досягати 1,5 л. Зріле молоко поділяють на переднє і заднє. Кожне з них має характерні властивості.

Переднє молоко блакитного кольору, воно рідке. З’являється в початку смоктання грудей. Воно багате вуглеводами, солями та водою. Переднє вміст сприяє поповненню втрати рідини і вгамування спраги.

Заднє молоко жовте і густе. Це повноцінна їжа для немовляти. Формування заднього вмісту поліпшується завдяки частого прикладання малюка до грудей, при нічному вигодовуванні і при тривалому і частому прикладанні до однієї і тієї ж грудей. Заднє молоко покращує мікрофлору кишечника.

Для того щоб малюк рівномірно отримував переднє і заднє молоко, можна через кожне годування давати різну груди. Буває, що малюк відмовляється висмоктувати заднє молоко, так як на це потрібно витрачати сили. Жінка поспіхом пропонує іншу груди. В результаті малюк отримує тільки переднє молоко. Але переднє молоко не може втамувати голод.

Дивіться також:  Як приготувати суміш для новонароджених правильно: який розводити водою

З віком дитини змінюється і склад грудного молока. Воно підлаштовується під потреби зростаючого організму, якому необхідні одні вітаміни в більшій кількості, інші – в меншій.

Коли дитині виповнюється 6 місяців, зменшується потреба в жирах і білках. Виробляється велика кількість ліпідів і вуглеводів. У період росту зубів збільшується кількість кальцію. Корисно продовжувати годування і після року.

Це велике джерело вітамінів і антитіл, які захищають від інфекцій. На даному етапі молоко дуже густе і жовте.

Характеристики молока

Багато факторів впливає на те, як виглядає грудне молоко. Основними характеристиками, що визначають його зовнішній вигляд, є:

  • колір (жовте, біле);
  • смак (солоне, солодке);
  • консистенція (густе, рідке).

На те, якого кольору молоко, впливає його консистенція і час доби, в який відбувається годування. Рідке молоко має голубуватий колір. Густе – жовтий або білий колір.

Колір рідини залежить від продуктів харчування. Наприклад, оранжевий колір молока може бути від моркви або гарбуза. Молоко зеленуватого кольору може свідчити про присутність в раціоні шпинату, брокколі. Іноді може спостерігатися рожевий колір. Це свідчить про потрапляння крові (тріщини на сосках, розрив судин). У будь-яких випадках його можна пити.

Смак молока залежить від продуктів, які вживала жінка. Воно може бути солоне або солодке. Іноді діти можуть відмовлятися пити таке молоко. Емоційний стан мами також визначає колір і смак грудного молока.

Солоне молоко стає таким з-за великої кількості мінеральних солей. Це явище пов’язане з потребами малюка. Як тільки його організм насититися ними, солоне молоко втратить цю властивість.

Грудне молоко оновлюється постійно. Наприклад, з чотирьох місяців збільшується кількість кальцію. Це пов’язано з тим, що малюк починає вчитися сідати, вставати. У цей період з’являються перші зубки. Якщо у дитини біль, то в складі молока з’являється болетамувальний компонент. У тому випадку, коли у мами з’явилася вірусна інфекція, в молоці збільшуються антитіла, і його можна пити. Кількість лізоциму підвищується, коли захворів сам дитина.

Дивіться також:  Вівсяне печиво при грудному вигодовуванні: чи можна їсти

Молоко оновлюється майже через кожну хвилину. Це дуже зручно, так як стан малюка теж може мінятися дуже часто.

Корисні характеристики грудного молока

Корисні властивості, які містяться у молоці жінки, необхідні для повноцінного росту і розвитку немовляти.

  • Це джерело живлення і втамування спраги.
  • Грудне молоко містить ферменти, які допомагають організму дитини адаптуватися до інших продуктів.
  • Процес годування пов’язаний з виробленням гормону окситоцину (гормон радості й ніжності). Дитина і мама стають спокійними, знімається стрес.
  • Молоко здатне боротися з раковими клітинами.
  • Зміцнюється імунітет. Підвищується протистояння організму дитини різних хвороботворних бактерій. Стовбурові клітини, які містяться в молоці (2%), допомагають боротися з різними хворобами. Через слизову кишечника ці речовини проникають в кров немовляти, активізуючи захисні сили організму.
  • Грудне молоко має антибактеріальну властивість. Їм можна лікувати захворювання носа і очей у маленьких дітей. Можна також лікувати тріщини та рани на сосках у самої жінки.
  • Молоко є відмінним засобом проти алергії. У молоці є антигени, які, з’єднуючись з антитілами, формують захисний бар’єр від харчової алергії.

Грудне молоко є джерелом всіх основних поживних речовин, необхідних для розвитку головного мозку, для нормальної роботи органів травлення. Воно зміцнює імунітет дитини і здатний захищати його від інфекційних захворювань.

Це відмінний профілактичний засіб від таких захворювань, як алергія, пневмонія, діарея, атеросклероз.

Часто виникає питання, чи можна жінці пити своє молоко. Шкоди воно не принесе, але все-таки не варто його пити. У деяких жінок не виробляються ферменти, здатні розщеплювати складний склад грудного молока. Якщо пити своє молоко, можуть виникнути ознаки нетравлення шлунка (нудота, печія, біль у животі, порушення стільця).

Молочна продукція, яку ми звикли купувати в магазині, проходить складну ферментовану обробку. У результаті складні білки розкладаються і легко засвоюються.

Дуже важливо з перших днів налагодити лактацію. Мамине молоко не може замінити жоден інший продукт. Воно покращує роботу всіх органів, благотворно впливає на емоційну сферу не тільки малюка, але і мами.