Гречана каша на молоці для дитини: як приготувати для першого прикорму

У гречаної каші на молоці для дитини містяться корисні речовини, необхідні для росту кістково-м’язової, нервової тканини. Готове блюдо нагадує за смаком материнське молоко, молочну суміш, швидко закріплюється в раціоні малюка. Дотримання правил введення прикорму, приготування дозволить уникнути негативної реакції дитячого організму.

Користь і цінність складу гречки

У харчовому раціоні страви з гречки займають особливе місце по своїх смакових і корисних якостей.

За ступенем переробки гречку можна класифікувати:

  • на незбиране зерно;
  • подрібнене;
  • у вигляді пластівців;
  • борошна.

Ядриця містить найбільший відсоток цінних компонентів. Зерна набувають темно-коричневий колір після обсмажування, світло-коричневий – після пропарювання, світло-зелений колір має сира гречка. Не піддавалося термічній обробці зерно – найкорисніше, хоча і поступається за смаковими якостями просмаженого і пропареному.

Найбільшу питому вагу в складі мають:

  • білки;
  • вуглеводи;
  • харчові волокна;
  • амінокислоти.

За вмістом протеїнів гречка перевершує рисову, пшоняну, манну, кукурудзяну крупу. Вуглеводи відносяться до категорії повільних, дають тривале насичення. Значний відсоток харчових волокон корисний для шлунково-кишкового тракту. Харчові волокна сприяють очищенню кишечника немовляти.

Продукт містить 18 амінокислот, найбільша питома вага припадає на:

  1. Лізин – відповідає за засвоєння кальцію (важливий для кісток і серця).
  2. Триптофан – впливає на утворення в організмі вітаміну РР.
  3. Аргінін – на ріст кісток, м’язової маси.
  4. Метіонін – на утворення в організмі вітаміну РР.
  5. Валін – на азотний обмін.
  6. Ізолейцин – на рівень глюкози в крові.

Серед вітамінів лідируюче положення, з великим відривом, займають вітаміни Е (токоферол) і РР (нікотинова кислота). Токоферол виступає в ролі каталізатора міжклітинних обмінних процесів: покращує проникність мембран, впливає на синтез білка. Нікотинова кислота впливає на циркуляцію крові в капілярах.

У крупі міститься 22 мінеральних інгредієнта. Найбільш багата вона міддю, магнієм, фосфором, сіркою, кремнієм. Перераховані компоненти необхідні кістково-м’язової, кровотворної системи, серцевого м’яза дитини. Для підвищення рівня гемоглобіну корисно міститься в крупі залізо.

Гречана каша легко засвоюється, має енергоємність – 150 кілокалорій. Дієтичний продукт не містить глютену, що викликає алергічну реакцію у грудних дітей.

З якого віку гречку включають в раціон малюка

Конкретний термін першого прикорму індивідуальний. Він залежить від розвитку дитячого організму, ступеня зрілості його травної системи. Існують вікові стандарти введення в меню дитини харчових продуктів з дорослого столу. Часовий інтервал знаходиться в межах 4-6 місяців.

Дивіться також:  Коли можна давати хліб немовляті: якою і як вводити прикорм

Немовлятам-искусственникам, з перших днів отримують молочну суміш, дають безмолочну гречану кашу з 4 місяців. До цього віку педіатри не рекомендують пропонувати дитині їжу, відмінну від материнського молока або адаптованої молочної суміші.

При нестачі грудного молока гречка вводиться в раціон до 6 місяців. У півроку малюкові, при достатньому обсязі грудного молока, вже недостатньо поживних речовин.

Визначити початок прикорму немовляті допоможе дитячий лікар. Закріплення в раціоні залежить від самопочуття дитини після годування продуктом з гречаної крупи. Алергічна реакція проявиться у вигляді висипу, почервоніння, свербежу, зригування. Погана засвоюваність їжі буде видно по вздутому живота, метеоризму, неперетравлених залишків в кале. Порушення стільця можуть бути у вигляді запору або проносу. В обох випадках малюк буде неспокійним, погано спати, їсти.

Правила введення каші в меню немовляти

Новий продукт не пропонується немовля, якщо він нездоровий. Легке нездужання – привід залишити дитину на звичному меню. Не дають прикорм за 3 дні до і після вакцинації.

Гречана каша повинна мати таку консистенцію, що її можна давати дитині з пляшечки через соску. Перший прикорм – не більше 5-7 грамів (приблизно половина чайної ложки). Протягом 7 днів щоденна порція збільшується і доводиться до потрібного обсягу.

Наступні 14 днів малюк отримує тільки один вид прикорму в одному і тому ж кількості. У цей період не вводять нові харчові добавки. Така обережність необхідна, щоб зрозуміти негативну реакцію дитячого організму на той чи інший продукт.

Давати гречану кашу треба по друге годування. Це дасть можливість спостерігати за станом дитини. Якщо дитина наполегливо відмовляється від гречаної каші протягом 3 тижнів, то потрібна консультація спеціаліста.

Як розрахувати розмір порції

Норма споживання каші залежить від вигодовування:

  • штучне вигодовування з перших годин народження;
  • ранній прикорм з-за нестачі материнського молока;
  • грудне молоко.

Перший раз усім малюкам, без винятку, пропонується не більше половини чайної ложки гречаної каші з борошна. Грудне молоко або суміш – додаток для насичення.

Дивіться також:  Гіпоалергенна суміш для новонароджених: яка краще, список рейтинг

Щодня доза збільшується на 10-12 грамів. Через два тижні підгодовування порція каші для дитини на грудному молоці повинна становити 150 грамів, для штучника – 180 грамів, для раннього прикорму – 180 грамів.

Рецепти та технологія приготування

Для дитячого раціону треба використовувати слабо просмажене яру.

Дроблена крупа або у вигляді пластівців містить меншу кількість корисних речовин, ніж ціле зерно. Перш ніж готувати в домашніх умовах, гречку треба добре переглянути, видалити зерна березки, сміття, відсів, якщо вони є.

Крупу промивають і добре просушують. Зберігається продукт в скляній, керамічній тарі з щільно закритою кришкою. Цільне зерно розмелюють з допомогою кавомолки, блендера. Просівають через дрібне сито. Отримана фракція повинна бути однорідна, трохи більше борошна.

Для першого прикорму можна використовувати готову гречану муку від відомого виробника, з вказаним терміном придатності.

Каша для грудничка відрізняється від звичайного страви:

  • час приготування – 2 рази довше;
  • співвідношення компонентів – 1:20 (крупа:вода);
  • без солі;
  • цукру;
  • вершкового масла;
  • інших добавок.

Сольовий, цукровий розчини додають у кашу після 8 місяців, вершкове масло – після 11 місяців. Солити і підсолоджувати гречку розсипний сіллю і цукром не можна. Undissolved крупинки можуть потрапити дитині в дихальне горло.

Сольовий, цукровий розчини готуються заздалегідь, зберігаються у скляній тарі не більше 5 днів у прохолодному місці. На 100 мілілітрів фільтрованої води додається 10 грамів солі або цукру і кип’ятити протягом 5 хвилин. Охолоджений розчин проціджують через 4 шари чистої марлі.

Перемелену гречку можна всипати в холодну воду або киплячу. У другому випадку каша звариться швидше, ніж в першому.

Каша з гречаного борошна

Для першого прикорму готується 5 % каша.

Співвідношення компонентів: 5 грамів на 100 мл бутильованої води. У закипілу воду всипається тонким струменем борошно. Вариться при помішуванні на маленькому вогні протягом 15-20 хвилин. Через тиждень концентрацію збільшують до 10 %: 10 грамів на 100 мілілітрів.

Каша на воді

Щоб приготувати добре розварену кашу, крупу всипають у воду і ставлять на маленький вогонь: столова ложка на 200 мілілітрів води. Вариться каша під кришкою. Через 15 хвилин вода зливається, щоб прибрати гірчинку, яка присутня в гречаної каші. Заливається такою ж кількістю води і доваривается до готовності ще 15-20 хвилин.

Дивіться також:  Яйця при грудному вигодовуванні: можна варені або омлет в перший місяць ГВ

Зварена каша повинна мати м’яку, однорідну рідку консистенцію, щоб дитина могла ковтати її, не прикладаючи зусиль до пережовування. Ближче до 12 місяців в готову їжу додають розчин солі і 5 грамів вершкового масла. Замість солі можна кашу можна полити цукровим розчином, покласти вершкове масло.

Однорічному малюку, що має не менше 6 зубів, можна зварити кашу погустіше: 2 столові ложки на склянку води. Щоб вода не википіла раніше, ніж крупа розвариться, вогонь установлюється на мінімальну величину. У разі недостатньої м’якості готової каші доливається вода. Час приготування – 40 хвилин з моменту закипання.

Розчин солі додається за 5-10 хвилин до готовності, вершкове масло – в гарячу готову кашу.

Каша на молоці

Рецепт приготування:

  1. Попередньо мелена крупа готується на воді: на 300 мл – 60 грамів.
  2. Готувати під кришкою, на повільному вогні 25 хвилин після закипання.
  3. Варена каша розмішується блендером.
  4. Додається розбавлене молоко (100-150 мл) до потрібної консистенції.
  5. Проварюється 10 хвилин.

Для дитячої каші молоко розводиться теплою кип’яченою водою в співвідношенні 1/2 (молоко/вода).

Протерта каша

На перших порах рекомендується готувати протерту гречану кашу. Для цього необхідно подрібнювати її по закінченні варіння через сито. Протирати треба в гарячому вигляді. Однорідний склад легше засвоїться незрілої травною системою.

У більш старшому віці, якщо дитина погано жує, через брак зубів або за неврологічним причин, необхідно використовувати сито або блендер. Якщо після блюдо вийшло густим, його розбавляють водою або знежиреним молоком і доводять до кипіння.

Чи є шкода від гречки

Гречана крупа, незважаючи на комплекс корисних якостей, має обмеження:

  1. Якщо у дитини вроджена схильність до згущення калу, метеоризму, введення в прикорм може викликати запори, здуття живота.
  2. Алергічна реакція означає скасування страви в меню.
  3. При підвищеної згортання крові норму прикорму необхідно зменшити.

Прямих протипоказань для вживання грудними дітьми в їжу гречаної крупи немає.