Червона ікра при грудному вигодовуванні:

Для годуючих мам велику кількість продуктів знаходиться в списку заборонених. Педіатри попереджають про те, що до алергенним відносяться такі, які мають яскраве забарвлення і різкий запах. Саме цими характеристиками володіє червона ікра. Але чи так вона шкідлива в цей період? Щоб відповісти на питання, слід вивчити, який вплив на організм дорослого і дитини вона надає.

Різноманітність видів

Ікра різних риб проходить обробку і надходить на столи споживачів. Найпопулярнішими видами є червона і чорна ікра. Різновиди:

  • чорна ікра видобувається від осетрових риб (білуга, осетер);
  • червона ікра – від лососевих риб (горбуша, кета, нерка, форель);
  • рожева ікра виробляється з ікринок минтая, тріски;
  • тобі – ікра летючої риби;
  • також виробляють і штучну ікру.

Можна з’їдати близько 4-5 чайних ложок. Саме таку кількість ікри не завдасть шкоди для організму дорослої людини.

Чому не можна вживати продукт

Обмеження, пов’язані з цим продуктом харчування при грудному вигодовуванні, цілком виправдані.

  1. Морепродукти належать до одних з найбільш алергенних продуктів. У дитини можуть виникнути болі в животі, кольки, висипання на шкірі.
  2. На смак червона ікра солона. Потрапляючи в грудне молоко, вона змінює його колір і смак, і дитина може відмовлятися від годування.
  3. При захворюваннях нирок і серця продукт повністю протипоказаний. Основною причиною є затримка рідини.
  4. Не можна вживати ікру при підвищеному тиску.
  5. Наявність набряків. В ікрі міститься багато солі, яка затримує рідину в організмі. Результатом стане погіршення стану.

При грудному вигодовуванні не рекомендовано є продукт раніше шести місяців. Після цього віку ікру можна вводити невеликими порціями, уважно стежачи за станом малюка.

Ікринки можуть містити патогенні мікроорганізми, що викликають отруєння. Зуществует ризик потрапляння разом з цим продуктом глистів, що при грудному вигодовуванні не тільки не бажано, але й небезпечно.

Дивіться також:  Паління при грудному вигодовуванні:

Корисні властивості заморського страви

Якщо дитині виповнилося шість місяців, а у мами немає протипоказань до прийому даного продукту, то користь від червоної ікри величезна. Можна спробувати ввести даний продукт. До плюсів ікри відносяться наступні.

  1. Білок (32%), жири (13%).
  2. Ікра багата вітамінним комплексом – С, А, Е, Д. Продукт корисний для зору, кісткової системи, обмінних процесів. Покращує стан шкіри, волосся, нігтів.
  3. Вітаміни групи В.
  4. Фолієва кислота бере участь в утворенні еритроцитів і є природним джерелом сил і енергії.
  5. Йод бере участь в роботі щитовидної залози.
  6. Фосфор.
  7. Залізо підвищує імунітет, покращує обмінні процеси.
  8. Калій необхідний для нормальної роботи серця.

Всі ці важливі компоненти сприяють нормальній роботі багатьох систем організму:

  • зниження холестерину в крові;
  • поліпшення розумової діяльності, кровообігу і травлення;
  • виведення з організму токсинів;
  • прискорена регенерація тканин (поверхневі рани швидше заживають);
  • боротьба з анемією;
  • підвищення імунітету;
  • нормалізація тиску при гіпертонії.

Червона ікра калорійна і поживна, тому нею можна заповнити втрачені сили жінки після пологів і під час годування.

У період годування червона ікра показана у тому випадку, якщо спостерігаються ознаки анемії, післяпологової депресії або коли дитина погано набирає у вазі.

Якщо у дитини спостерігається вроджений атопічний дерматит або інші прояви алергії, делікатес заборонено їсти протягом всього грудного вигодовування.

Як вибрати корисний та якісний продукт

Щоб отримати максимум користі від страви при грудному вигодовуванні, слід вибирати тільки свіжий і натуральний продукт.

  1. Цінова категорія в багатьох випадках мало інформативна, але все-таки краще не вибирати дешевий продукт.
  2. Ікра повинна бути упакована в жерстяну або скляну банку.
  3. При струшуванні з банки не має доноситися булькотіння.
  4. Виробник повинен бути відомим.
  5. Важливо стежити за терміном придатності.
  6. У хорошої ікри колір і розмір ікринок однаковий.
  7. Не повинно бути масляних плям.
  8. До складу якісного продукту входять ікра, сіль (не більше 6% від загальної ваги), мінімум консервантів. Якість відноситься до вищого сорту.
Дивіться також:  Таїланд з дітьми: куди їхати, опис кращих курортів і готелів, як правильно підготуватися

До ознак неякісного товару відносяться:

  • дуже занижена ціна;
  • ідеально круглі ікринки;
  • різкий рибний запах;
  • ікринки на смак в’язкі, прилипають до ротової порожнини;
  • в якості тари виступає вакуумна упаковка або пластик.

Правила введення нового продукту

Не варто поспішати з введенням ікри в раціон. Малюкові повинно бути не менше шести місяців. Якщо даний продукт жінка вживала під час вагітності, то при відсутності у дитини алергічних реакцій можна спробувати раніше.

  1. Починати можна з декількох ікринок.
  2. Обов’язкове час доби – ранок, щоб була можливість протягом дня стежити за станом малюка.
  3. Після першої проби не слід вживати продукт протягом наступних двох днів.
  4. У тому разі, коли малюк нормально переніс продукт, дозу можна збільшити.
  5. Надалі можна буде з’їдати один бутерброд в день.

Важливо не переборщити з даним продуктом: тижнева норма повинна становити не більше 60 р.

Для великої родини баночки вистачає на одне застілля. Якщо делікатесом ласує тільки годуюча жінка, однієї баночки може вистачити на місяць. У цьому випадку важливим є те, як зберігати продукт.

Після розтину купленої тари вміст слід перекласти в іншу скляну ємність, яка має щільну кришку. Метал при зіткненні з повітрям починає виділяти шкідливі речовини.

Після вживання продукту слід прислухатися до свого організму. Після пологів відбуваються великі зміни в роботі внутрішніх органів. Навіть якщо раніше він сприймався добре, після народження дитини можуть виникнути реакції з боку імунної системи і травного тракту. Стан маляти також підкаже про те, чи слід продовжувати їсти делікатес.