Чак-чак в домашніх умовах — як приготувати чак-чак з медом по-татарськи

Добрий день дорогі читачі!

Чак-чак це східний десерт. До речі користується великою популярністю серед різних народів світу. Готується він з простого в приготуванні тіста. А після поливається свіжим медом. В результаті чого ласощі виходить дуже солодким. Подавати таку солодкість переважно у свята. Але незважаючи на це, хтось готує його набагато частіше. У будь-якому випадку виходить дуже смачно.

Для приготування чак-чака нам буде потрібно невелика кількість інгредієнтів. Основним з них буде борошно і яйця, як і в більшості випадків. В одному з варіантів ми будемо використовувати горілку. А чи знаєте Ви для чого використовують цей міцний напій? Зараз повідаю, горілка є відмінним розпушувачем і консервантом. Віскі і коньяк для даного ласощі не підходять. Справа в тому, що вони забарвлюють тісто. І результат буде зовсім невідповідний.

Перш ніж приступити безпосередньо до приготування, хочу нагадати Вам ще про варіанти випічки. Наприклад, у попередній статті ми готували все теж башкирська страва — біляші з м’ясом. До речі добірка рецептів вийшла досить великою. Тому заглядайте за посиланням і розбавляйте своє меню все новими стравами.

Чак-чак в домашніх умовах з медом

Нашу добірку рецептів ми почнемо з самого простого рецепту. Приготуємо з Вами чак-чак в домашніх умовах. І звичайно ж заллємо його солодким медом. До речі мій синочок в захваті від такого десерту. Готовий є його цілими днями, але все ж я так багато не дозволяю. Найчастіше готую таке ласощі в духовці. Мені здається він так менш калорійний, так і за часом зовсім не затратно. Але цей варіант ми розглянемо трохи пізніше.

Нам буде потрібно:

  • Яйце куряче — 5 шт.
  • Сіль — 1/2 ч. ложки
  • Горілка — 20 мл
  • Вода — 30 мл
  • Борошно — 500 гр.

Для сиропу:

  • Мед — 300 гр.
  • Цукровий пісок — 200 гр.
  • Кунжут — для прикраси

Приготування:

1. Першим ділом заготовте всі необхідні інгредієнти. Приготування ми почнемо безпосередньо з тіста. Тільки після цього приступимо до варіння сиропу. Відразу ж візьміть форму глибше. Розбийте всю норму яєць, заявлену в складі. Додайте сіль, воду та горілку і ретельно збийте всю масу.

2. Слідом будемо всипати борошно. Дану маніпуляцію ми будемо проводити невеликими порціями. Всипали трохи, потім перемішали. І так до кінця процесу. У результаті повинна вийде однорідне тісто. У разі необхідності можна викласти липку масу на стіл і продовжити заміс.

Борошно перед використанням слід обов’язково просіяти. Таким чином вона насититься киснем, а випічка буде набагато пишніше і смачніше.

3. Готове тісто накрийте рушником, або целофановим мішечках. Приберіть його в холодильну камеру, буквально на 10-15 хвилин.

Тепер вийміть тісто з холодильника, дайте трохи відлежатися на столі. І можна сміливо приступити до формування чак-чака.

4. Подпылите стіл борошном, і починайте розкачувати тісто. Товщина шару повинна бути не більше 4-5 мм.

Врахуйте, що під час розкочування тіста воно не повинно липнути до рук і столу. За необхідності підсипати муку. В іншому випадку Вам буде складно ділити його на шматочки.

5. Розкатане тісто розділіть на смужки. Ширина однієї такої смуги повинна бути не більше 3 см

У разі якщо на отриманих шматочках велика кількість борошна, будемо від неї позбавлятися. Візьміть сито, викладіть в неї невелику частину різаного тесту. Таким чином ми видаляємо надлишки борошна.

Дивіться також:  Пиріжки з капустою смажені на сковороді - 7 рецептів на швидку руку

6. Тепер влийте в каструлю олію. Добре нагрійте його, перевірити його готовність можна за допомогою шматочка тіста. Покладіть одну з готових смужок, якщо масло почне шипіти, то можна приступати до смаження.

Зверніть увагу, що при смаженні тісто має повністю знаходиться в маслі.

Обсмажувати виріб будемо з двох сторін до золотистої скоринки. Для перевертання я зазвичай використовую шумівку. Нею дуже зручно не тільки заважати заготовки, але і виймати.

7. Займемося приготуванням сиропу. Влийте в каструлю заявлену норму води і доведіть її до кипіння. Слідом всипте цукровий пісок і продовжуйте варити на середньому вогні. Сироп будемо уварюють протягом 15 хвилин, може трохи довше. У результаті рідина повинна вийде досить густий.

Ось тільки після цього, знявши цукрову воду з вогню ми додамо мед і розмішуєм. Варити мед не бажано, інакше він придбає дуже рідку консистенцію.

Готовий сироп вливаємо в чашу з чак-чаком, все ретельно перемішуємо. Після розкладаємо по тарілочках, у формі гірки. Для зручності у цьому процесі слід поступити наступним чином. Налийте в глибоку чашу трохи води. Потім умочіть в неї руки, і після сміливо починайте надавати форму нашому ласощів.

Перш, ніж подавати десерт до столу, витримайте його трохи часу. Таким чином він набуде більш щільну консистенцію. Скажу за своїм досвідом, що таке ласощі ми готуємо з вечора. А вже на ранок подаємо до столу.

Покроковий рецепт ласощів по-татарськи

Знайшла чудовий рецепт, до речі дуже схожий на той, що готувала моя бабуся. Ніякої горілки в складі не використовується. В якості розпушувача ми будемо брати звичайну соду. Ви напевно помітили, що автор відео теж каже, що так готувала її бабуся. Я вже починала замислюватися, що це і справді старовинний рецепт. Який швидше за все передається з покоління в покоління. Ось і Ви зараз зможете дізнатися про нього…

Настільки смачно і просто, обов’язково скористаюся цими рекомендаціями. Напевно Ви помітили, що у відео їх дано не мало. Тому, щоб отримати приголомшливий результат потрібно слідувати інструкції. І все обов’язково вийде.

Як приготувати чак-чак в духовці

От дуже люблю цей рецепт, по тому як заготовки не потрібно смажити в олії. Тут все набагато простіше, підготували тісто, розділили на шматочки і можна готувати. Духовка у даному варіанті дуже нас виручає. Та й плюс до всього чак-чак виходить не таким калорійним. Одним словом десерт для дітей.

Нам буде потрібно:

  • Борошно — 280 гр.
  • Сіль — 0,5 ч. л.
  • Цукровий пісок — 1 ч. л.
  • Молоко — 6-7 ст. ложок
  • Розпушувач — 1 ч. л.
  • Яйце куряче — 2 шт.

Сироп:

  • Цукор — 100 гр.
  • Мед — 100 гр.
  • Вода — 5-6 ст. ложок

Приготування:

1. Перш за все приготуємо тісто. Візьміть глибоку посуд, всипте в неї просіяне борошно. Сюди ж додайте сіль, цукор і розпушувач. Влийте норму молока і розбийте необхідну кількість яєць.

Тепер всі інгредієнти добре перемішайте. І замісіть однорідне тісто.

2. Готове тісто розділіть на дві рівні частини. З однієї половини розкачайте пласт, товщиною не більше 5 мм

З отриманого пласта наріжте смуги, ширина однієї 4-5 див. Потім кожну смугу ріжемо соломкою. Аналогічно чинимо і з другим шматком тіста.

Дивіться також:  Хачапурі по-аджарськи - 5 справжніх грузинських рецептів

3. Отримані заготовки викладаємо на лист. Заздалегідь розстеливши на неї пергаментний папір.

Врахуйте, що шматочки тіста повинні знаходиться на відстані один від одного. Таким чином заготовки не злипнуться між собою під час запікання.

Ставимо деко в розігріту духовку до 180 градусів. Випікати виріб будемо протягом 25-30 хв. А поки приступимо до приготування сиропу.

4. Приготування сиропу. Візьміть глибоку посуд викладіть в неї всі інгредієнти входять до склад: цукор, мед, воду. Потім поставте на вогонь і, постійно помішуючи, доведіть до кипіння.

Готовим сиропом залийте чак-чак. Перемішайте всю масу за допомогою силіконових лопаточок. Ні в якому разі не суньте руки, інакше дуже сильно обпалите.

Викладіть готове ласощі по тарілочках. Потім надайте форму у вигляді гірочки. Зверху посипте кунжутом. Після витримайте протягом 30-40 хвилин, щоб сироп повністю застиг.

Готову страву можна подати до столу. І обов’язково запросіть усіх членів родини, так би мовити, на пробу.

Готуємо великий чак-чак з горілкою

Уявляю Вашій увазі ще один смачний рецепт східній солодощі. В даному варіанті можна готувати тісто з додаванням горілки або без неї. До речі, якщо Ви зважитеся, і будете готувати за цим рецептом, то результат Вас безумовно порадує. Вся справа в тому, що він виходить досить хрустким.

Так, ще хотіла зробити акцент на суму цього десерту. В даному випадку шматочки ми будемо різати не у вигляді соломки, а перш розкотимо джгут. Але про це більш докладно можна буде дізнатися з самої статті.

Нам буде потрібно:

  • Борошно — 350-400 гр.
  • Яйце куряче — 3 шт.
  • Горілка — 3 ст. ложка (можна замінити на 1 ч. л. розпушувача для тіста і 3 ст. л. молока)
  • Цукровий пісок — 1 ст. ложка
  • Сіль — щіпка
  • Олія — для смаження

Сироп:

  • Цукор — 150 гр.
  • Мед — 100-120 мл

Приготування:

1. Першим ділом займемося приготуванням тіста. Не будемо вдаватися в подробиці, більш докладно цей процес описано в попередніх статтях. Розповім коротко, але в той же час ясно.

Для початку візьміть глибоку чашу. Розбийте в неї яйця, слідом всипте сіль, цукор і злийте горілку. Всю суміш гарненько збийте. Ось тепер невеликими порціями будемо всипати борошно, але попередньо просіяти її. Після замісіть однорідне тісто. Для більш зручного замісу тісто можна перекласти на стіл.

Врахуйте, що кількість борошна зазначене у складі може не збігатися з Вашим. Саме тому раджу додавати цей сипкий продукт невеликими порціями. Пам’ятайте, що якість інгредієнта у всіх різне.

2. Тепер готове тісто розгортаємо не в пласт. А ділимо на кілька рівних шматочків і прокручуємо їх між двома долоньками. Таким чином дамо їм форму джгута. Ось тепер можна приступити до різання. Різати будемо на шматочки середнього розміру, як показано на фото. Врахуйте, що під час смаження вони у Вас ще збільшаться.

3. Потім розігрійте достатню кількість рослинного масла. Акуратно опустіть в нього шматочки тіста і обсмажте з двох сторін. Обсмажені вироби викладіть в посуд, заздалегідь поклавши в неї паперовий рушник. Таким чином ми позбавимося від залишків жиру.

4. Саме час зайнятися приготуванням сиропу. Візьміть каструлю, додайте всі необхідні продукти: цукор і мед. Тепер розмішайте всю суміш і поставте на середній вогонь. Ви напевно помітили, що в даному випадку в складі ми не використовуємо воду. Саме тому сироп вийде набагато густіше. Єдина завдання заважати масу до повного розчинення цукру. Потім зняти з вогню і залити наші випечені заготовки.

Дивіться також:  Чебуреки з мясом + найвдаліші рецепти хрусткого тіста на чебуреки

Готовий чак-чак розкладіть по тарілках. Надайте йому форму, дайте охолонути, для цього витримайте протягом 30-40 хвилин при кімнатній температурі. От якщо ми готуємо цей десерт будинку не для свята, то він навіть не встигає охолонути. Мій синок швидше біжить за чаєм і обов’язково починає пробувати.

Варіанти оформлення татарського ласощі

І наостанок пропоную Вам розглянути варіанти оформлення чак-чака. Насамперед визначитеся до якої події буде піднесений цей десерт. Якщо це свято, то і вигляд повинен бути відповідний не тільки у гостя, але і в оформленні столу. І ось Вам кілька оригінальних ідей…

Подивіться наскільки все гармонійно виконано, до речі трояндочки зроблені з хмизу. Пізніше викладу саму схему по її виготовленню. До речі хмиз можна приготувати все з того ж тіста. Зверніть увагу на форму десерту. Десь вона виконана у вигляді торта, а в іншому випадку у вигляді кульок. Форму можна надати абсолютно будь-яку, але тільки на початковому етапі приготування. Тобто залили смажені заготовки сиропом, все перемішали гарненько. І ось потім починаєте формувати.

Ось і схема з виготовлення троянди. Зверніть увагу, що тісто в даному випадку розкочується трохи тонше, ніж для чак-чака. За допомогою виїмки вирізаємо заготовки. Діаметр формочки різний, врахуйте це. Складати квітка ми будемо починаючи з найбільшою коржі, а зверху викладемо найменшу. Потім зробимо невеликі надрізи, при цьому тісто між собою не притискаємо. При смаженні на олії виріб має розкритися. Смажити будемо аналогічно чак-чака, у великій кількості олії. Ось і все троянда готова, можна використовувати її в якості їстівного декору.

Не менш цікавий варіант подати східне ласощі з горіхами і сухофруктами. Це додасть Вашій страві не тільки родзинку, але і яскравість. Тільки пам’ятайте, що посипати горіхи ми будемо не тільки зверху, а безпосередньо замешаем їх в остиглому сиропі. Аналогічним чином поступимо і з сухофруктами, але перш размельчим їх.

Якщо Ви працюєте в ресторані і думайте про те, щоб внести чак-чак в меню. Але ось про подання варіантів зовсім немає. Ось Вам один із способів, до речі знайдений він на просторах інтернету. Тож якщо покопатися, можна ще чого-небудь знайти.

Ну і наостанок покажу Вам самий звичайний спосіб подачі. Можливо він здасться зовсім не святковим. Але всі ми знаємо, що смак чак-чака від цього не зміниться. Тому якщо немає часу, не думаючи обирайте цей варіант. Прикрасьте ласощі різнокольоровими цукерками, декоративної посипкою, кунжутом або тертим шоколадом.

На сьогодні у мене всі дорогі мої. Давайте залишимо всі свої справи і приступимо до приготування цього смачного десерту. Адже час на його приготування буде потрібно зовсім трохи. Зате скільки радості Ви доставите своїй родині та близьким. Тепер сміливо піднімайтеся до змісту. Вибирайте підходящий рецепт і за роботу…

І не забудьте поділитися статтею в своїх соціальних мережах. Хай про неї дізнається, як можна більше людей. І вже сьогодні вони зможуть, як і Ви приступити до приготування чак-чака з медом.

До нових зустрічей, дорогі читачі! Буду чекати Вас в наступних замітках!